Мостът Силистра-Кълъраш щял да подобри демографията и икономиката в региона

Двата големи и бързи румънски ферибота развиват икономиката при съседите, които не бързат да строят мост
Двата големи и бързи румънски ферибота развиват икономиката при съседите, които не бързат да строят мост

Транспортните връзки през Дунав по долното течение на реката са недостатъчни и за да бъде подобрена инфраструктурата, на нужни поне 12 моста. Идеята, която звучи малко необичайно, бе представена в Силистра от Юрген Айзеле – ръководител на „Технологичен център – София“, определен като една от организациите – двигатели на инициативата.

Показана бе справка, според която в горния участък на Дунав мостове има средно на всеки 7 километра, средният участък може да се пресече по мостове на всеки 27 километра, а долният – на всеки 155 километра. Юрген Айзеле смята, че за осъществяването на идеята е нужна активност от страна на населението и на местните власти.

Но подчерта, че най-важното е правителствата на България и Румъния да постигнат съгласие за такива съоръжения в съвместния участък на реката. Същата теза германецът разви и през юни миналата година в Гюргево, когато официално беше открита инициативата „Danube Crossing Points“. Целта бе работна група да поеме организацията на по-нататъшните действия. Така националните правителства и европейските институции ще разполагат насреща си с юридическо лице, което да бъде партньор в предстоящи дискусии.

Поредната среща за моста бе организирана от създаденото миналата година в Силистра неформално сдружение „Гражданска инициатива: Дунав мост Силистра – Кълъраш“ и други неправителствени организации. Според един от координаторите на сдружението – Веселин Андреев, на проведена преди дни среща с общинската и държавната власти в Силистра е постигнато съгласие, че трябва да се разработят планове за действие. Българското сдружение ще осъществи и контакти с неправителствени организации в град Кълъраш.

В продължение на години се работи за изграждане на мост в района на Силистра и Кълъраш. Смята се, че изграждането му, съчетано с газифицирането на Силистра, е предпоставка за привличане на чужди инвеститори и за промяна на лошите демографски и икономически показатели на региона. В това отношение румънците дръпнаха напред и без мост. След неуспешния опит за фериботна връзка между двата бряга двата кораба на съседите правят денонощни курсове и превозват с добра печалба стотици тирове и други автомобили, с което успешно развиват икономиката си. Концесионерът на пристанищата и собственик на плавателните съдове едва ли има изгода тук да бъде построен мост. Разправят, че бил сред най-богатите хора в Румъния. А там вече са готови с проект за втори мост между Гюргево и Русе.

2 thoughts on “Мостът Силистра-Кълъраш щял да подобри демографията и икономиката в региона

  1. Статията е написана твърде некомпетентно и в стил „за всичко сме против“, без никаква мотивация. От нея не става ясно, защо НЕ ТРЯБВА да се построи мост Силистра- Кълъраш. Кой е авторът? Има ли познанията на Юрген Айзеле и чии интереси защитава – тези на собствениците на плавателни съдове или на гражданите на Силистра. Освен това, изрази като“дръпнаха напред“ напомнят махленски изказ…

    Палец нагоре 9 Палец надолу 1

  2. Колко забавно, че постоянно е видна поща, която НЕ СЕ ПОКАЗВА …

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.