Над 1100 км пробягаха 234 силистренци за 130 нови книги в Библиотеката

Около 130 нови книги ще посрещнат читателите си в Регионалната библиотека „Партений Павлович“ след две седмици. Те ще бъдат купени за почти 2800 лева. Това е равносметката от проведената днес за пети път инициатива на Александър Тодоров и силистренската библиотека „Чрез спорт към знание“.

Макар и с малко, но отново бе подобрена статистиката на участие в бягането в Дунавския парк. 234 бяха участниците в спортно-културната инициатива, с 9 повече спрямо 2020 година, съобщи организаторът Александър Тодоров. Тази година отново силистренци от всички поколения пробягаха 1114 км – 2785 обиколки по трасе от 400 метра, с което „спечелиха“ за каузата 2785 лева. През 2020 г. събраната сума бе 2482 лева. В първото издание на инициативата през 2017 г. бе събрана сумата от 1621 лв., предназначена за обогатяване на книжния фонд на библиотеката. Според статистиката на духовното средище за първите четири „бягания“ то е закупило 601 книги за общо 5776 лева.

Днес с най-много пробягани обиколки – 64, отново се отличи Димитър Пецов, който преодоля над 25 км и получи почетни медал и плакет. Медал получи и най-малкият участник – 7-месечният Симеон Игнатов, който, макар и в количката, също допринесе за инициативата. Своята лепта със 7 обиколки направи и 78-годишният Илия Захариев.

Благотворителният маратон за закупуване на книги е силистренска инициатива вече се повтаря в страната. Организаторът и спонсорите на събитието, даряват по 1 лев за всяка направена обиколка /спортно ходене или крос/ от 400 метра в парка.

„За първи път организирахме маратона през 2017 г. С времето той набра популярност и участниците в него се увеличават. Освен в Силистра събитието започна да се провежда и в Добрич, а тази година ще е първият маратон и в Русе. Очевидно каузата е стойностна за нашите партньори и те бързо подкрепят инициативата. Може би за това помага и пълната прозрачност при изразходването на средствата“, разказа Александър Тодоров. Книгите се подбират по преценка на библиотекарите. Преди всяко издание на маратона получаваме списък с актуални нови заглавия, които са необходими за библиотеките и за читалищата, които те поддържат. Досега успявахме да закупим 80% от книгите, но се надявам тази година да дойдат повече хора и да изпълним целия списък“ каза още организаторът.

Маратонът ще се проведе в Добрич на 5 юни, а в Русе – на 19 юни.