Над 2,1 тона горещи супи са раздадени в инициативата на Милен Делийски

Почти 7000 порции супа е раздадена безплатно на бедните силистренци в инициативата на бизнесмена Милен Делийски и приятелите му, стартирала на 9 ноември. Това са над 2,1 тона гореща и вкусна храна, стигнала до домовете на хората в студените дни. Първоначалната идея от по 200 порции дневно, постепенно бе увеличена до 220.

Всеки работен ден хората получават предварително разлетите в купички вкусни чорби – пилешка, рибена, топчета и от месо, а два пъти седмично и постните – градинарска, боб и леща, разказа главният готвач Бисер Панчев. Въпреки, че ресторантът им не работи, а той и колежката му Петя Костадинова са в неплатена отпуска, майсторите-кулинари от рано сутрин започват подготовката и готвенето на супите. По обед раздават порциите. „Вече си познаваме хората, основно възрастни семейства от квартала. Затова раздаваме по 2-3 купички с храна. Никого не връщаме“, сподели Бисер Панчев.

Благотворителната акция ще спре за малко през празничните дни. Преди Коледа топла храна ще се раздава и на 24 декември, ще продължи от 28-ми до 31-ви, включително, уточни Милен Делийски. Той благодари на всички, които са го подкрепили и ще продължат да го правят до април.

Освен благотворителна цел, инициативата изиграва и немалка социална функция. Възрастните хора, затворени по домовете си и изолирани заради пандемията, поне за кратко се виждат, споделят болките и проблемите си. Въпреки малките си пенсии, някои оставят символични суми в подкрепа на инициативата, носят малки, но от сърце подаръци или бонбони. Но най-голямото признание за добротата си остава – „Благодаря Ви! Господ здраве да Ви дава!“