Народен хор и оркестър при ансамбъл „Силистра“ лауреати на Петропавловския събор

Народен хор и оркестър при ансамбъл “Силистра” станаха лауреати на ХІІІ Национален Петропавловски събор, съобщи един от ръководителите им – Йорданка Димова.
През 1993 г. общини Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец възобновиха Петропавловския събор


Народен хор и оркестър при ансамбъл “Силистра” станаха лауреати на ХІІІ Национален Петропавловски събор, съобщи един от ръководителите им – Йорданка Димова.
През 1993 г. общини Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец възобновиха Петропавловския събор на народното творчество – една няколкократно прекъсвана традиция, чието начало се свързва с Освобождението на България. Съборът се е провеждал по Петровден в околностите на манастира „Св. Св. Петър и Павел”, намираш се над Лясковец и е имал характер на всенародни игри и надпявания.
Тази година 13-ят национален Петропавловски събор на народното творчество се проведе на 27 и 28 юни под егидата на кметовете на Общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. В празника се включиха фолклорни групи от Сърбия, Гърция, Словакия, Черна Гора, Грузия и България, като участниците надхвърлиха 4000 души, разпределени в повече от 200 състава с над 260 изпълнения. За пръв път съборът имаше състезателен характер, като компетентното жури в състав акад. Крум Георгиев, проф. д-р Елена Кутева, Ивайло Иванов и доц. Митко Иванов в края на двата състезателни дни определяше носителите на званието „Лауреат” в отделните категории – автентичен фолклор, обработен фолклор, народни танци, ансамбли и индивидуални изпълнители.
Народният хор и оркестър при Ансамбъл „Силистра” с ръководители Йорданка Димова и Петър Чернев са традиционни участници в Петропавловски събор. След представянето на подходящо подбрания репертоар, силистренските изпълнители заслужиха аплодисментите на публика и жури и бяха поканени веднага за запис в импровизираното студио на БНР, медиен партньор на събора. След приключване на втория конкурсен ден в категория обработен фолклор звание „Лауреат на Петропавловски събор на народното творчество” заслужено бе присъдено на певците и инструменталистите от Ансамбъл за народни песни и танци „Силистра” при НЧ ”Доростол – 1870 г.”

2 thoughts on “Народен хор и оркестър при ансамбъл „Силистра“ лауреати на Петропавловския събор

  1. Браво! Добре,че не са отишли с танцьорите,че нищо нямаше да вземат

    Палец нагоре 2 Палец надолу 0

  2. ТОВА СА БЕЛИТЕ ЛЯСТОВИЦИ НА СИЛИСТРА МАКАР И МАЛКО ПООСТАРЕЛИ

    Палец нагоре 4 Палец надолу 0

Comments are closed.