Народни носии в Етнографския музей ще се пазят в специални шкафове

През декември миналата година проект за 10 400 лева на Регионалния исторически музей /РИМ/ в Силистра бе одобрен и финансиран от Министерството на културата.

С предоставените средства са закупени специализирани шкафове за преоборудване на двете основни и най-големи фондохранилища – на отделите „Археология“ и „Етнография“. Общата цел е частично реновиране и създаването на база, отговаряща на съвременните стандарти за съхранява на движими културни ценности.

Колекцията от няколкостотин дребни находки от древното минало на Силистра в Археологическия музей  изисква специален режим за съхранение, осигуряващ повишено ниво на сигурност чрез контрол на достъпа, защита от механични увреждания и специфични условия на средата при съхранение, разказа д-р Николай Тодоров, директор на Регионалният исторически музея в Силистра.

За целта е обособено специално помещение и закупени  18 специализирани метални шкафове.

По същия този проект са закупени и монтирани специални, но дървени шкафове и за Етнографския музей в града. Той притежава значителна колекция от около 170 броя от комплектувани народни носии на местното население и на множеството етнографски групи, преселени в Добруджа в началото на 19-ти век. Така в новите специални гардероби носиите ще могат да се съхраняват в разгърнат вид, защото някои от материите са достатъчно стари.

Над 3 000 са текстилните единици в етнографската сбирка.  

Според д-р Николай Тодоров с изпълнението на този проект се създава адекватна материална среда за опазването на тези изключителни образци на традиционното народно изкуство.