На финала съветниците одобриха участието на Силистра в проекти за над 5 000 000 евро

ObS final

Общинският съвет за мандат 2011-2015 проведе последното си заседание

Вчера местният парламент на Силистра проведе последното си заседание за мандат 2011-2015 г. От общо 33 съветника присъстваха 25 от „старейшините” на града. Първоначално обявените в дневния ред 8 точки набъбнаха до 18 след внесените нови докладни от изпълняващият длъжността на кмет инж. Емил Гойчев.

Общинските съветници приеха всички докладни, две от които бяха свързани с получаването на милиони левове по трангранични проекти. По единия от тях ще си партнираме с община Наводари, област Констанца – „Съживяване на миналото с поглед в бъдещето чрез възраждане на културното наследство в трансграничната зона Силистра – Констанца” е част от заглавието на амбициозната идея, по която ще чакаме финансиране от Евросъюза. Ако бъдем одобрени ще получим 1 900 000 евро за консервация и реставрация на Южната крепостна стена, ще осигурим достъп на хора с увреждания и охрана на обекта. Общинското съфинансиране е само 2%, или около 76 000 лева.

С гласовете на всички присъстващи бе взето и решението за участие в още един съвместен със съседите ни проект. Участието ни в него ще „струва” на Общината около 122 000 лева, но ще получим почти 3 200 000 евро с които да построим велоалеи. Същото ще сторят и румънците от общините Наводари и Ефория.

Общинският съвет даде разрешение на инициативен комитет за монтиране на 7-метров християнски кръст на брега на река Дунав в района на археологическия резерват „Дуросторум-Дръстър-Силистра”. Вносителят на докладната Димчо Кьосев обясни, че символът на вярата трябва да е готов до края на октомври. Той ще се вижда и през нощта, осветяван от прожектори с акумулаторно захранване чрез соларна инсталация. След определяне на точното му място ще се направи актуален проект, количествено-стойностна сметка, ще бъде обявен дарителски фонд.

Приети бяха и други докладни записки, свързани с транспортната схема в общината, образователната система, запазване на културно-историческото наследство и др.

Общинските съветници напуснаха сградата на местния парламент с пожелание някои от тях да се видят отново зад банките в началото на ноември за първото заседание на мандат 2015-2019 г. Според предварителни изчисления и прогнози, само една трета от тях ще работят отново в законодателния орган на община Силистра.

58 заседания, от които 4 тържествени и 6 извънредни, е провел Общинският съвет през четирите си години работа на ползу роду, сочи статистиката. През това време общинските съветници са взели 1564 мъдри решения за благото на Силистра, успяха да сметнат от канцеларията.

За сравнение, в предния мандат 2007-2011 решенията са били 1802, а в по-предишния 1469 при почти равен брой заседания.

Местните парламентаристи са работили активно в 9 постоянни комисии – бюджетна, социална, икономическа, културна, образователна, антикорупционна, приватизационна, международна и транспортна.

Според съветник, пребивавал в кулоарите на местната власт няколко мандата, за четирите години на този общински съвет „старейшините” са заработили около 700 000 лева или по над 21 000 лева на човек.

7 thoughts on “На финала съветниците одобриха участието на Силистра в проекти за над 5 000 000 евро

 1. Поздравявам всички млади, умни и красиви кандидати за общински съветници от всички листи!
  На тях им мяза млад умен и красив кмет, а не белобрадо брадясало дядо!
  На добър път младежи!
  Надеждата ни е във вас!

  Палец нагоре 15 Палец надолу 6

 2. „През това време общинските съветници са взели 1564 мъдри решения за благото на Силистра, успяха да сметнат от канцеларията.“

  КО – НЕ!!!???!!!

  „Според съветник, пребивавал в кулоарите на местната власт няколко мандата, за четирите години на този общински съвет „старейшините” са заработили около 700 000 лева или по над 21 000 лева на човек.“

  21000/58 (заседания)= 362лв. на калпак на заседание … За една от най – бедните общини! Евала господа съветни… ааа такова старейшини! И в следващия ОС да работите пак в „ползу роду“ – в полза да вашия род де и да вземете да ги удвоите тия пари, че са малко. Минимум по хилядарка си гласувайте, че тя тежка тая вашата работа и отговорна. Трябва да се внимава. Ще вземе някой да открадне повече от другия … Абе трудна работа, мъчна …

  Палец нагоре 8 Палец надолу 1

 3. Позор за града са тия съветници.Всички с телефоните,безотговорни и алчни.
  Всички зависеха по някакъв начин от кмета и се свиваха и мълчаха.
  Татин Гошо и лисана Светлана са силни само във фейсбук иначе хич ги няма,но ще им види сметката свой другар с № 4 в листата

  Палец нагоре 5 Палец надолу 1

 4. Нещо повече за Димо Стоев? Няма ли да се кандидатира за нещо?

  Палец нагоре 2 Палец надолу 2

 5. Като изпусна Силистра най големия атрактивен Универсален и многофункционален фонтан в Европа при който водата се изтрелва на 75 метра и много много други неща и хора от цяла България и Румъния щяха да му се възхищават нека сега се радват на кръстче???.Да им е честито и нека го посветят на общината ?!.Приятелю Димчо не ми се сърди ти не знаеш за фонтана ,не съм ти казвал .

  Палец нагоре 1 Палец надолу 1

 6. Толкова ли Ви е неудобен този фонтан ,че щом прочетете нещо за него веднага го заличавате .Да ви е честит кръста !!?.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.