Недоволни полицаи блокираха улица „Добруджа” в Силистра

Protest police (11)Около 25 служители от всички звена в Областната дирекция на МВР в Силистра са си подали през последните дни заявления за пенсиониране или напускане на системата, заяви зам.-председателят на Синдикалния алианс „Сигурност” в страната Красимира Димитрова. Новината бе съобщена при днешната акция в града, когато полицаи, граничари и техни колеги от съдебната охрана блокираха за близо половин час улица „Добруджа” пред областната администрация в Силистра.

Близо 50 униформени и цивилни органи на реда пресичаха улицата по пешеходната пътека без да дават път на събралите се автомобили. Акцията не бе предварително оповестена, заявиха от полицейските синдикати. От ръководния екип на Областната дирекция бяха забелязани началниците на някои отдели. Стана ясно, че директорът на силистренската полиция старши комисар Кристиян Петров е излязъл в отпуск. Protest police (20)Запознати с административните порядки в институцията коментираха, че така на комисаря няма да му се наложи да подписва заявленията за напускане и пенсиониране.

Официалният протест предстои днес от 18,00 до 19,00 ч. по пътя Силистра-Шумен на кръстовището с околовръстния път. Очаква се на него да присъстват почти 500 настоящи и бивши полицейски служители, техни приятели и членове на семействата им.

Междувременно днес премиерът Бойко Борисов привика министрите на финансите и на вътрешните работи Владислав Горанов и Румяна Бъчварова, за да обсъдят орязването на обезщетенията и отпуските на служителите в МВР, съобщиха електронни медии.

„Предложението за 10 работни заплати обезщетение при пенсиониране влиза от деня, в който законът бъде приет. Всички, които до този дата са започнали работа в МВР, отбраната – остават на 20-те си заплати“, заяви след разговорите премиерът. Борисов обяви още, че порционът се запазва, защото граничарите и полицаите, които са на улицата, на дежурство „нямат време да ходят да ядат и трябва да имат допълнително, имат нужда“.

Отпуските обаче се намаляват от 30 на 20 работни дни, каза още премиерът, като обясни, че това се прави заради „тарикати”, които имат натрупани отпуски и не ги ползват, а за това, което работят им се плаща като допълнителен труд. Добавката за прослужено време, която е 2% за всяка година върху заплатата месечно, ще се консолидира в работната заплата. Тя ще бъде изчислена към досегашния размер на брутното възнаграждение, но повече няма да се трупа.

От силистренската структура на Синдикалния алианс „Сигурност” заявиха, че решенията не ги устройват и продължават протестните си действия. Освен блокирането на шуменския път полицаите се готвят и за подобни действия в петък.

8 thoughts on “Недоволни полицаи блокираха улица „Добруджа” в Силистра

 1. Като са недоволни да напуснат. При тази висока безработица, веднага ще се намерят кандидати за местата им.И без това са само с изкарани курсове повечето.

  Палец нагоре 13 Палец надолу 6

 2. Търтеи , да напускат като не са доволни
  Всяка година , 1 милиард за МВР , от нашите данъци От тях 95% са за заплати на полицаите
  И какъв е резултата от работата им ?

  Палец нагоре 19 Палец надолу 9

  1. Без търтеи нямада има пчели. Без пчели няма да има мед.
   Ти войник бил ли си? Не си бил. Признай си.
   Прочие защо си поставил запетая след думата “ търтеи “ в първото си изречение. Защо са запетаите и във второто изречение след думите “ година “ и “ МВР „. Попитай един осмокласник от училището в Брадвари или от СОУ “ Н. Вапцаров “ трябва ли там да се поставят запетаи. А защо не и четвъртокласник .
   Пунктуацията, момче. Пунктуацията е нещо, което не всеки владее.

   Палец нагоре 10 Палец надолу 6

 3. Тази вечер гледам един катаджия в униформа си прибираше детето от училище с патрулната кола
  Не стига че вземат по хиляда лева заплати , но ползват и служебните коли за частни цели

  Палец нагоре 21 Палец надолу 8

  1. Господине,аз не съм полицай.Не съм бил.Пенсионер съм.
   Съветвам Ви да поставите запетая след думичката „стига“ във второто изречение,което сте написали.

   Палец нагоре 9 Палец надолу 6

   1. А вие поставяйте интервали след запетаите и точките. Сам си пребройте грешките!

    Палец нагоре 4 Палец надолу 7

    1. Ти пък голям компютърен специалист се извъди. Човекът ти пише, че си неграмотен, че не владееш българския правопис, а ти го упрекваш, че не е спазил интервала . Малко се осъзнай.

     Палец нагоре 8 Палец надолу 4

 4. Е, не всички полицаи са идеални, но не може всички да поставим под една черта…Поздравявам ги за смелостта, да се изправят срещу този тоталитарен режим на управление, макар с опасност, да си загубят работата! Би трябвало, като румънците, да се обединим, всички българи, в своите искания и да покажем, че не може да си играят със страданието на българския народ, защото все по вече затъваме в блатото! Подкрепям Ви, господа полицаи!!!

  Палец нагоре 14 Палец надолу 11

Comments are closed.