Нивото на Дунав край Силистра започна опасно да спада

До опасно ниски нива започна да спада река Дунав в силистренската акватория. Вчера водата стигна до кота 73 см, като прогнозите на Изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ е до 16 юли нивото да спадне до около 65 см.

Най-ниското ниво на реката край Силистра през последните години бе регистрирано в края на 2019 г., когато то падна до кота минус 6 см под условната нула.

Освен трафика по реката, от ниското ниво страдат и местните рибари, защото рибата търси по-дълбоки места, които са в румънската акватория. Старите речни вълци коментират, че подобна ситуация не е рядкост. В годините назад е имало и по-критично ниски нива и дори било възможно на някои места да се премине пеш до отсрещния бряг. Друго неудобство е, че рибарските стоянки на брега останаха далеч от лодките и такъмите се носят на стотици метри. Преди 3 години след оттеглянето на реката водата оголи и част от древната история на Силистра. Дялани каменни блокове от разрушената стара крепост на града видяха слънцето. Според археолозите те не представляват някаква особена ценност, но привличат вниманието на силистренци.