Нови температурни рекорди днес

Мразовитото време продължава и днес. Само за Бургаска област е в сила код жълто. Оранжев код за опасни минусови температури е въведен в цялата останала част от страната.
Тази сутрин към 5.00 ч. са измерени в 13 от синоптичните станции отрицателни температурни рекорди, съобщи пред дежурният синоптик в НИМХ Красимир С

Мразовитото време продължава и днес. Само за Бургаска област е в сила код жълто. Оранжев код за опасни минусови температури е въведен в цялата останала част от страната.
Тази сутрин към 5.00 ч. са измерени в 13 от синоптичните станции отрицателни температурни рекорди, съобщи пред дежурният синоптик в НИМХ Красимир Стоев. Температурите в Кнежа отново паднаха до минус 29 градуса. В Чирпан измериха минус 24,8 градуса, Пловдив – минус 24, Драгоман – минус 22,6, Пазарджик – минус 21,6 градуса, Велико Търново – минус 19,9 градуса, Лом – минус 19,6 градуса, Русе – минус 19,3, Монтана – минус 19, Ловеч – минус 18,5, Кюстендил – минус 18, Оряхово – минус 17,4, Ново село – минус 17.
Минус 20 градуса е в момента температурата в София, показва Vremeto.bg. По Черноморието градусите варират между минус 16 градуса във Варна, до минус 14 в Бургас. В Сандански термометрите показват минус 7 градуса.
Според прогнозите на метеоролозите температурите ще започнат да се покачват в петък. Тогава живакът в термометрите ще скочи с около 4-5 градуса. Още в четвъртък обаче се очаква да започнат и нови валежи – на запад от сняг, а на изток – дъжд.
Лед скова рибарското селище в Казашко, посочва БГНЕС. Коловете, крепящи рибарските мрежи и лодките, са окичени с дебел слой лед. Водата в езерото, вливаща се от Черно море започна да замръзва, въпреки топлата вода изливаща се там от охлаждането на генераторите на намиращата се наблизо ТЕЦ-Варна.
Село Казашко е разположено на северния бряг на Варненското езеро, едва на 6 км западно от Варна. Възрастни хора от селото споделиха, че от 25 години не помнят езерото да е замръзвало.
Още вчера от РИОСВ-Русе съобщиха, че езерото Сребърна е покрито с 10 см ледена пелена вследствие на ниските температури. 15 см е снежната покривка в буферната част на резервата.
Рекордните минус 32 градуса пък бяха измерени в последния ден на януари в село Главановци, съобщи кметът на община Трън Станислав Николов. Температурата обаче не се счита за официален рекорд, тъй като е измерена с обикновен термометър. Данните са от светлата част на деня, отбеляза кметът.
454 училища в страната са затворени заради лошите метеорологични условия и грипната епидемия, обобщиха вчера от Министерство на образованието. Най-много са затворените училища във Варна, Велико Търново, Видин и Добрич. 183 училища в Бургас, Пазарджик и Софийска област са в грипна ваканция. Според обявения график, учениците ще почиват до петък.