Нов скандал в Общинския съвет остави Силистра пак без бюджет

Силистра остана отново без бюджет за 2009 година, след поредния скандал в Общинския съвет днес. Съветниците в местния парламент от ГЕРБ и Атака напуснаха демонстративно днешното заседание, с което на практика оставиха залата без кворум и бюджетът не се прие.

Силистра остана отново без бюджет за 2009 година, след поредния скандал в Общинския съвет днес… Съветниците в местния парламент от ГЕРБ и Атака напуснаха демонстративно днешното заседание, с което на практика оставиха залата без кворум и бюджетът не се прие. „Преди два месеца, също след серия от скандали, финансовият план на общината не бе приет и бе върнат тъкмо с техните гласове и тия на ДПС“, припомниха общински съветници. Веднага след това кметът на Силистра Иво Андонов уволни двамата си заместници от Атака и ДПС. „Част от съветниците гласуваха тогава против предложения бюджет заради огромния дефицит заложен в него – около 8 милиона лева“, напомниха още общинските съветници.
„Това е поредният фарс, който се разигра през поселдните месеци. Така са решили от ГЕРБ, така постъпиха, макар че никой от тях не си дава ясна сметка колко е важно за общината да има приет бюджет“, коментира общинският съветник от ПД „Социалдемократи“ Стефан Райчев. Според зам.-кмета по финансовите въпроси Милен Пенчев, поредното отхвърляне на бюджета ще лиши общинската администрация да кандидатства по т. нар. оздравителна програма, а така също няма да може да стартира и въвеждането на делегираните дейности за детските градини.
„Ние напуснахме залата, тъй като никой не взе предвид нашите предложения за корекции в бюджета, в случая визирам 20-те предложения за промяна, написани в официално писмо до кмета г-н Иво Андонов. Но той не пожела един разумен диалог и на базата на разумни компромиси да се постигне един балансиран бюджет за община Силистра“, обясни председателят на групата общински съветници от ГЕРБ Стефан Господинов.
Останалите в залата местни старейшини пък направиха писмено искане до председателя на местния парламент Александър Сабанов, в което настояват през следващата седмица да бъде свикано извънредно заседание на Общинския съвет по станалия вече скандален бюджет на общината.