Нормален в климатично отношение ще е март тази година, вещаят метеоролозите

Тази година през март се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България е между 5 и 7 градуса, прогнозират от Метеорологичната обсерватория в Силистра.

Най-ниските температури през март ще бъдат между минус 10 и минус 5 градуса, в отделни места и по-ниски, а най-високите – между 20 и 25 над нулата. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в равнините е между 40 и 60 л/кв. м.

Както всички се убедиха през първото десетдневие температурите бяха по-ниски от обичайните. Месецът започна със студено и предимно облачно време. На места, главно в Северна и Източна България преваля слаб сняг.

През второто десетдневие температурите относително ще се повишат, но ще останат по-ниски от обичайните. Динамиката на атмосферните процеси ще се задържи повишена. Вероятност за валежи в равнините от дъжд има около 11, 16 март и в края на периода.

През третото десетдневие температурите ще продължат да се повишават и вече ще са близки до обичайните. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения има около 22-ри, в средата и края на периода.

В Силистра на 1 март 1985 г. е измерена най-ниската температура за месеца от минус 15,5 градуса. Най-висока температура в града през март е измерена на 30 март 1947 г., когато максималната температура е достигнала 31,4 градуса. Най-голяма месечна сума на валежите е отчетена през март 1984 г. – 111 л/кв. м, а най-малка валежна сума през март 1953 г. – 1,0 л/кв. м., сочи статистиката на Метеорологичната обсерватория.

Началото на астрономическата пролет тази година е на 20 март в 17 ч. и 33 мин.