Нормално премина изборният ден в Силистренско

dav

Нормално е започнал вчера изборният ден в Силистренско, съобщиха от Районната избирателна комисия /РИК/. Право на глас имаха по предварителни данни 117 109 души. За нормалното провеждане на изборите работеха над 1800 души в 236 секции, от които 221 стационарни. Кандидатите за четирите депутатски места в района са 130 от 30 партии и коалиции.

230 служители от Областната дирекция на МВР, пожарникари и граничари се грижиха за опазването на обществения ред в изборния ден.

Сектор „Български документи за самоличност“ съдействаше на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите.

Четири бяха подвижните секции в община Силистра. Две подвижни секции имаше и в Тутракан – една за болницата и една за общината. В Дулово имаше в болницата, а в Алфатар – за града и общината. Става въпрос за избирателни комисии, които ще обслужваха избиратели под карантина.

За всички, които работиха в мобилните секции бяха осигурени защитни облекла и предпазни средства. Те, както и останалите членове на секционни избирателни комисии, тази година ще получат и 50% отгоре на определеното от държавата възнаграждение.

С цел спазване на противоепидемичните мерки в изборната нощ протоколите се предаваха в спортния салон на СУ училище „Никола Й. Вапцаров“ в Силистра.

В сравнение с предишни избори във вчерашния ден в Силистренско ситуацията с регистрирани нарушения и жалби бе рекордно спокойна. Още преди 20 дни РИК разгледа сигнал за разпространение на агитационни материали от служители на кметството в село Ветрен.

Вчера ГЕРБ пусна жалба за нарушения и съмнения за купуване на гласове в село Бистра. Според сигнала, подаден от граждани, в близост до кметството и офиса на ДПС, в хранителен магазин се извършвала агитация в нарушения на Изборния кодекс. Сигнали са получени и за купуване на гласове в полза на ДПС, за което се твърди, че е извършвано в същия магазин. ГЕРБ пусна жалба и против кмета на село Орешене за агитация в изборния ден.