Обвиняемият за убийството в Добротица остава в ареста, реши Апелативният съд

Варненският апелативен съд отхвърли жалбата на обвиняемия за убийството в село Добротица срещу задържането му под стража. Най-тежката мярка за неотклонение спрямо Димитър З. бе взета на 14 януари от Силистренския окръжен съд.

На 2 януари 47-годишен мъж бил открит в безсъзнание на улица в селото. Въпреки проведеното болнично лечение, пострадалият починал. Съдебно-медицинската експертиза установила, че той е станал жертва на тежко криминално престъпление. В качеството на обвиняем бе привлечен братовчед му Димитър З. Двамата имали конфликт, свързан с имуществени отношения. За убийство Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Като анализира доказателствата, Варненският апелативен съд сподели извода на Окръжен съд – Силистра, че може да се направи обосновано предположение за съпричастността на Димитър З. към престъплението. Няколко свидетели са посочили връзката му с разследваното деяние. Втората инстанция отчете присъствието на обвиняемия в близост до мястото. Предвид бе взето и наличието на мотив. Съдебният състав се позова на показанията на свидетели, които са дали сведения за изказвания на обвиняемия, свързани със случая. От друга страна, извършената съдебно-медицинска експертиза е установила механизма и причината за настъпването на смъртта на жертвата – нанесени удари с голяма сила. Всичко това даде основание на апелативните съдии да се солидаризират с първата инстанция за наличието на обосновано подозрение за авторството на деянието.

Определението не подлежи на обжалване.