Обявиха световен конкурс за рисунка на гъдулка, гайда и кавал

 

 

IlyuМогат да участват всички българчета от страната и чужбина на възраст от 5 до 14 години

Община Камено, Бургаско, организира световен конкурс за детска рисунка на тема „Българските фолклорни музикални инструменти гъдулка, гайда и кавал”. Идеята за това е на майстора-лютиер на гъдулки Илю Димитров, пожелал надпреварата да протече под мотото „Аз съм българче”.

Право на участие имат всички деца на възраст от 5 до 14 години от страната, както и българчетата, живеещи в чужбина. Те могат да предложат максимум до 2 рисунки с размери 30/40 см, създавайки ги с техники и материали по свой избор. В тях изобразяват народен обичай, семейно тържество, веселие, танци и други подобни сцени, в които задължително присъстват въпросните инструменти. В долния ляв ъгъл на гърба им написват заглавието, а също името и фамилията си, възраст, населено място, телефон и имейл за контакти. Най-късно до 11 май ги изпращат на адрес: България, град Камено – 8120, област Бургаска, ул. „Никола Вапцаров” 3, за Световния конкурс за детска рисунка „Българските фолклорни музикални инструменти гъдулка, гайда и кавал”.

Не се допускат творби, участвали в други конкурси, а тези, отговарящи на условията, ще се оценяват от компетентно жури. Авторите, класирани на челните места, ще получат предметни награди и грамоти по време на специална церемония, за която организаторите лично ще ги уведомят.

Целта е да се изтъкнат националният дух и родните ни традиции, както и да се подкрепи кампанията на УНИЦЕФ за България „Заедно от детската градина”. Повече подробности могат да се научат от ръководството на ОУ „Иван Вазов” в Силистра, заело се с разгласата на регламента за нашия регион.