Овощарите „берат“ дървен материал вместо череши и кайсии

Заради неуредици в бранша, овощари от Силистренско изкореняват дръвчетата си и се ориентират към зърнопроизводството. Това съобщи пред БТА Мирослав Черников от Съюза на дунавските овощари. По думите му много негови колеги са прибягнали до тази крайна мярка заради ниските изкупни цени на реколтата им и драстично повишените разходи за производство.

Черников се занимава с овощарство от 25 години и отглежда над 1000 декара с трайни насаждения. Вече е започнал да изкоренява 140 декара с череши. „Тази година очаквахме добра реколта, годината беше добра. Имахме надежда черешите да се продават на доста по-висока цена, при условие, че разходите за производството им се вдигнаха – торове, препарати, горива, ток, вода, но очакванията не се оправдаха. Цената беше много по-ниска от миналата година и продължава всяка година да пада. През 1997 г. черешите се продаваха за 1,50 лв., тази година изкупната цена беше от 0,7 до 1,10 лева. Опитахме се да работим, но се оказахме с празни джобове. Кампанията продължава с добиване на дървен материал и производство на фазер“, подчерта Черников. Според него държавата е трябвало да се намеси и да ограничи и вноса на евтини плодове от чужбина.

“Трябва да има пазарна държавна политика. Щом може една държава да налага ембарго на други държави, щом може да пуска плодове от съседни страни като Турция, Гърция, Македония, така трябва да може да открива и нови пазари. В съседна Румъния например не можем да продаваме, защото те държат на своето производство и казват, че докато не свърши тяхната, няма как да продават българска стока“, споделя овощарят.

Не по-различна е и ситуацията с кайсиите. В региона те се изкупуват за около 70 стотинки на килограм, което е крайно недостатъчно. Въпреки добрата реколта много от производителите са склонни да оставят плодовете по дърветата, за да спестят разходите по прибирането им. Някои от тях също вече са започнали да унищожават градините си.

„Проблемът е реализацията на плодовете, липсват пазари. Субсидирането е недостатъчно. Увеличиха се неимоверно разходите за производство на плодове, а цените се покачват съвсем слабо. Трайните насаждения, които се водят интензивни, откъдето трябва да реализираме едни по-стабилни печалби, в последните години се оказват губещи. Затова през последните две години сме започнали да изкореняваме дървета“, каза Велика Славова – председател на Земеделска кооперация „Нива“-93 в село Професор Иширково. Производителите са на мнение, че без намесата на държавата проблемите в сектора ще се задълбочават, а скоро българските плодове може да изчезнат от пазара.