Около 2500 „колеги“ на Свети Никола ще празнуват утре в Силистренско

Никулденските шарани вече се продават на Централния пазар в Силистра. Въпреки студа търговците извадиха стоката, а купувачите вече плащат по 6,90 лв. за кг. Има леко повишение на цената от миналата година, но на фона на предстоящия празник, то не се забелязва.

Около 150 души по-малко през последните 5-6 години са станали професионалните рибари в Силистренско. Общо регистрираните силистренци, чийто основен поминък е древната професия са около 300. От тях всяка сутрин към осемте лодкостоянки в силистренската акватория на Дунав се отправят 200 души, а в Града на рибарите Тутракан 100 души работят на общо 7 места по реката. Неколцина са ветераните в бранша, родени преди 80 години, които въпреки напредналата си възраст се регистрират редовно.

Любителите-риболовци или т.нар. въдичари, които са се регистрирали в рибарската служба или в Ловно-рибарския съюз са около 2200 жители на областта. Те, обаче са повече, тъй като много са подали документите си в други градове на страната, коментират от «Рибарство и контрол». Немалко са и страстните търсачи на „голямата риба“, с регистрация в Румъния, както и северни съседи с български билети за любителски риболов. Освен в Дунав те замятат такъмите си и в 40 язовира в Силистренско, от които 15 официално са вписани в регистрите като развъдници на различни видове риби.

Вчера и професионалисти и любители си купиха от живите шарани на пазара, които се оказа, че са отраснали в развъдник край Калипетрово.