Откриват изложба на един от най-добрите български художници-маринисти

Утре от 17,00 ч. в Художествената галерия на Силистра ще бъде открита изложба на известния български художник Марио Жеков. Експозицията включва 32 платна, собственост на Художествената галерия в Стара Загора и две творби от фонда на силистренската галерия.

Повод за гостуването на изложбата е 120-годишнината от рождението на Марио Жеков и е поклон пред таланта на една от най-значимите личности в областта на морския пейзаж в българската живопис. Десетилетия наред името му е по-известно в чужбина, отколкото в България.

Марио Жеков е роден на 16 октомври 1898 г. в Стара Загора. Тук прави и първите си стъпки в света на изкуството. Наставник е вуйчо му – художникът Васил Маринов. През 1917 е мобилизиран и изпратен на фронта. Край Дойран попада в плен. Случайността го изправя пред френски офицер, който го съветва да учи живопис във Франция. През есента на 1918 г. постъпва в Държавното художествено-индустриално училище в София /днешната Национална художествена академия/, което през следващата година напуска.

В края на пролетта на 1924 Марио Жеков пристига във Франция. През есента започва да посещава Рисувалното училище в Париж. За да се издържа, през есента той постъпва на работа в парижко художествено студио, а в началото на 1925 е поканен в известната по онова време Централна компания за живопис и декорация, изпълнявайки възлагания за нейните филиали в Париж и Ница. Съзнателно избира повечето служебни поръчки за Ница, за да рисува морето. Тук открива живописната магия на Анри Матис и фовистите.

Между 1933 и 1936 Марио Жеков работи епизодично като художник в Пловдивския театър. Популярността му расте, илюстрованите списания печатат репродукции на негови картини, издатели ги включват в луксозните си календари.

През 1936 Марио Жеков заминава за Далмация. В Дубровник рисува най-значимите си произведения. Този град като че ли е създаден за неговата живопис.

След завръщането си в родината се установява в София и устройва малко ателие. Използва го рядко, между пътуванията си до морето, Рила и добруджанското крайбрежие. През 1941 г. заминава за Гърция, посещава Охрид. Навсякъде търси и открива живописния еквивалент на неповторимата атмосфера.

Обществено-политическите промени в България след 1944 г. подлагат на изпитание свободолюбивия му характер. През тези смутни години художникът намира усамотение отново над разбиващите се в скалите вълни на морето. След 1948-1949 живописта му губи, в известна степен, богатството си на нюанси. През следващите години, паралелно с пейзажите от страната и Черноморието, той работи в областта на сценографията и пространственото оформление.

В ретроспективната експозиция са включени творби от фондовете на художествените галерии в Стара Загора, Пловдив, Бургас, Сливен, Варна, Казанлък, Добрич, Националната галерия, Софийската градска художествена галерия и частни колекции.