Откриха Музей на комунизма в с. Гарван

Истински музей на комунизма отвори врати през почивните дни в силистренското село Гарван.

Истински музей на комунизма отвори врати през почивните дни в силистренското село Гарван… „Точното му наименование е Областна музейна сбирка на социализма, но още от първия миг всички го нарекоха музея на комунизма“, обясни кметицата на селото Славка Ганева. Тя поясни, че откриването на музея е било част от програмата, предвидена в рамките на традиционна среща на поколенията, организирана от кметството на силистренското село за 1-ви май. Според Славка Ганева за срещата са били изпратени над 100 покани до известни българи, чийто корен е от с. Гарван. Сред тях са били проф. Казимир Попконстантинов, настоящият генерален директор на БНР Валери Тодоров и един от неговите предшественици Иван Обретенов.

„Предметите в експозицията са от годините преди демократичните промени в България, обхващащи периода от 9 септември 1944 година до 10 ноември 1989 година“, допълни още кметицата на селото. Уредниците подредили експонатите в няколко раздела – от бита, детските градини, отличителните символи на задължителните чавдарски, пионерски и комсомолски години на тогавашните младежи, като сини и червени вратовръзки, кепета с лъвчета и др. На видно място обаче греел портрета на Тодор Живков и неговите томове, както и фотографията на Фридрих Енгелс. С документи и снимки е проследен живота на БКП и БЗНС. Не липсвали протоколи от заседания на бившите партийни организации по места, портрети на прочути ремсисти, стари телевизори и радиоприемници, както и многобройни снимки от дейността на бившите ТКЗС-та. „Ликът на Тодор Живков посреща посетителите още на самия вход“, допълни Славка Ганева.

Идеята за разкриването на подобен музей възникнала съвсем спонтанно от местни жители, разказа още кметицата Ганева, която се запалила веднага по нея. Само за месец всички експонати били събрани от жителите на селото, които ги кътали у дома години наред. След това Ганева отредила за бъдещия музей порутена общинска постройка в центъра на селото, която пък била ремонтирана безплатно от собственик на строителна фирма. Лентата на музея прерязала лично областната управителка Светлана Великова. „Тази експозиция ще е постоянна и безплатна“, каза още Славка Ганева. Според нея, още от първия ден към музея на комунизма имало огромен интерес, като най-честите посетители били хора на възраст от 45 години нагоре. Повечето от тях оставали изненадани, като се виждали на различни фотографии от техните пионерски или комсомолски години.
Наред с това Славка Ганева съобщи още, че в с. Гарван е реставрирана и стара добруджанска къща с възможности за настаняване на туристи. До къщата има възстановена мелница с немски дизелов двигател от 1920 г.

За пръв път името на с. Гарван се среща през 1620 година в турски данъчен регистър, но са запазени селищни могили, некрополи,
останки от антична и ранносредновековно селище. Читалището в селото е създадено през 1870 година. В края на 19 век е съграден и храмът „Свети Димитър“