Откриха обща фотоизложба в Кълъраш

Под надслов „Духът на Дунав” вчера – 29 юни, в съседния румънски град Кълъраш бе открита фотоизложба с участието на български и румънски

Под надслов „Духът на Дунав” вчера – 29 юни, в съседния румънски град Кълъраш бе открита фотоизложба с участието на български и румънски фотографи. Силистренци бяха представени с около 25 фотографии, дело на Петко Герасимов и ученика от 11 клас в СОУ „Н.Вапцаров” – Владимир Добрев. От румънска страна бяха изложени фотографии на Разван Еремия, Флорин Радулеску, Тудор Станича, Разван Клондир, Дан Лупой и Мариан Неагу – всички от град Кълъраш. На откриването на изложбата присъстваха кметът на града – Николае Драгу, както и други представители на местната власт, румънските медии и обществеността.
„Преди да бъде построен моста между Силистра и Кълъраш, трябва да подсилим основите му, които са самите хора и творци на изкуството от двата града”, сподели г-н Николае Драгу. И българи, и румънци се съгласиха с мнението, че границите между двата народа са изкуствени и река Дунав, която привидно ги разделя, всъщност сега е метафора на единството, изразена в тази фотографска изложба. Все повече назрява необходимостта от съвместни творчески срещи и събития от културен характер, поради което творците от Силистра и Кълъраш споделиха идеи за бъдещи общи прояви и участия в изложби, пленери, концерти и пр., въпреки кризата и модерната фраза, че няма пари. Накрая Николае Драгу направи подарък на Владимир Добрев, неговия брат Дамян и на Маргарита Друмева, отправяйки покана за пребиваване на тримата в Кълъраш за една седмица на разноски на румънската община, когато те ще имат възможност да снимат и да изложат фотографиите във фотоизложба.