От МЗ обясняват защо ваксинираните се заразяват с COVID-19

В изключително редки случаи може да се стигне до т.нар. „ваксинален пробив“ – когато човек, въпреки че има завършен имунизационен цикъл, се заразява с COVID-19, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването, откъдето обясниха какво означава „ваксинален пробив“ и защо ваксинираните се заразяват с COVID-19.

Предпоставка за това е разпространението на нови, по-агресивни варианти на вируса, какъвто е „Делта“ вариантът. Четирите одобрени в ЕС ваксини надеждно предпазват от тежко протичане на коронавирусната инфекция и хоспитализация.

Четирите одобрени в ЕС ваксини надеждно предпазват от тежко протичане на коронавирусната инфекция и хоспитализация. Ето защо е важно да се ваксинираме, призовават от Министерството на здравеопазването.

„Делта“ вариантът на коронавируса се разпространява значително по-бързо от всички известни до момента варианти. Това означава, че един заразен човек предава инфекцията на много повече хора. Спазването на противоепидемичните мерки и ваксинацията са единственият начин да се предпазим от COVID-19.

За да защитим себе си и близките си от COVID-19 трябва да се спазват противоепидемичните мерки:

честа дезинфекция, спазване на физическа дистанция и носене на предпазна маска. 

От МЗ призоваха хората да се ваксинират, тъй като единствено ваксинацията предпазва от тежко протичане на заболяването.

Всяка поставена ваксина срещу COVID-19 е крачка към преодоляване на пандемията. Колкото повече хора се имунизират срещу коронавирусната инфекция, толкова по-защитено ще бъдем обществото, допълниха от пресслужбата на МЗ.