От минус 1 до 28 градуса е „метео-менюто“ този октомври

Тази година през октомври се очаква средната месечна температура да бъде около нормата – между 11 и 15 градуса, прогнозират от Метеорологичната обсерватория в Силистра. Месечната сума на валежите също ще бъде около нормата 40 – 60 л/кв. м. Най-високите температури през октомври ще бъдат между 23 и 28 градуса, а най-ниските – между минус 1 и 4 градуса.

Както вече се убедихме, в началото на месеца преобладаваше облачното време. Ще бъде сравнително хладно, като по-ниски от обичайните ще бъдат дневните температури. По-малка е вероятността за валежи в средата и в края на десетдневието, тогава ще има и повече разкъсвания и намаления на облачността. Отново вероятност за валежи и понижение на дневните температури има към 7-ми.

През второто десетдневие температурите ще бъдат близки и малко по-високи от нормалните, като все пак бавно ще се понижават. Облачността ще е разкъсана, с повече слънце в часовете около и след обяд. Условия за превалявания има към 12-ти, към 15-ти и в края на периода.

И през третото десетдневие времето ще бъде променливо. Ще се редуват спокойни и сравнително топли дни и такива, в които ще преминават атмосферни смущения, при което ще има условия за валежи. Най-голяма е вероятността за това около 24-ти и към края на месеца. Като цяло за периода средноденонощните температурите ще останат близки и малко по-високи от обичайните.

На 28 октомври в 4,00 ч. ще преминем към зимното астрономическо време, като преместим стрелките на часовника с 1 час назад.

Според статистиката на Метеорологичната обсерватория в Силистра най-топлият ден през месеца е