От Оман ще строят моста Силистра-Кълъраш

Държавният инвестиционен фонд на Оман ще е основният инвеститор в изграждането на мост над река Дунав между Силистра и отсрещния румънски град Кълъраш. Това обяви вчера кметът на областния град Иво Андонов…
„Преди седмица делегация от Оман е имала среща с министър Петър Мутафчиев, пред когото, по молба на султана на Оман, е било заявено, че държавният им инвестиционен фонд иска да инвестира в изграждането на техническото съоръжение“, обясни Андонов. Според него предварителните проучвания на екипа от специалисти показали, че било целесъобразно да има мост в тази част на река Дунав, който да осъществявал връзка с прибалтийските републики. „Единственото условие, поставено от делегацията на Оман е, че искат концесията да бъде сключена с община Силистра, а не с държавата и това вероятно ще стане като предвидения терен се преактува от държавна в общинска собственост“, прогнозира Андонов.
Той съобщи още, че най-късно през май трябвало да стартират порцедурите за концесията, а след това и самите технически проучвания преди началото на строежа на бъдещото техническо съоръжение. Самите технически намерения на инвеститорите предвиждали моста да е 4-лентов – по две ленти във всяка посока, с велоалея и тротоар за пешеходци. „Ние ще им предложим за модел моста над унгарския град Дунайварош, който е струвал около 60 млн. евро, но в крайна сметка инвеститорите ще решат какъв да бъде“, каза силистренският кмет.
„От страна на управата на гр. Кълъраш вече имаме пълна подкрепа и заявена готовност за моста“, допълни още Андонов.