Парламентът отхвърли предложението за преразглеждане на санкциите срещу Русия, разшири покритието на „Гражданска отговорност“

430x287Народното събрание отхвърли проекторешението за преразглеждане на санкциите на ЕС срещу Руската федерация във връзка с конфликта в Украйна. С 52 гласа „за“, 47 „против“ и 31 въздържали се мнозинството в парламента отказа да подкрепи предложението на „БСП лява България“ за отмяна на санкциите. В подкрепа на проекторешението бяха от БСП, Патриотичния фронт, „Атака“ и АБВ. ГЕРБ, Реформаторският блок, ДПС и „Български демократичен център“ гласуваха „против“ и „въздържал се“. Проекторешението предвиждаше парламентът да предложи на Министерския съвет да изготви план за поетапна отмяна на санкциите, наложени от ЕС срещу Русия, който да бъде представен и одобрен на Съвета по външни работи на ЕС. От левицата предлагаха още парламентът да се обяви против разширяване на санкциите на ЕС и срещу налагането на контрасанкции от страна на Русия. В проекторешението се призоваваше и незабавно да се отмени забраната за пътуване в ЕС на депутати от Думата и от Съвета на федерацията на Русия, за да се улесни междупарламентарният диалог.

Също на днешното си заседание парламентът разшири покритието на „Гражданска отговорност“ и включи случаите, в които вредите са причинени по време на движение на автомобила в резултат на влошаване на здравословното състояние на водача, довело до произшествие. В приетия на първо четене правителствен проект на Кодекс за застраховане законодателят разписа „Гражданска отговорност“ да покрива и случаите, ако шофьорът е недееспособен; вредите са причинени от устройство или инсталация на превозното средство; щетите са причинени на трети лица като пряко следствие от отварянето на врати на моторно превозно средство по време на движение или тогава, когато превозното средство е спряло. Покритие ще има и за вреди, причинени в резултат на повреда на превозното средство, довела до произшествие.