Подкупният общински данъчен остава в ареста, далият подкупа е с гаранция от 5000 лв.  

Окръжната прокуратура в Силистра повдигна обвинения на двамата мъже, които бяха задържани за подкуп при операция на служители на РУ-Тутракан по линия на борба с корупцията. Това съобщи административният ръководител на ведомството Теодор Желев на брифинг, в който участва и зам.-директорът на ОДМВР-Силистра комисар Мартин Недялков.

Както писахме, в служебния си кабинет бе задържан директорът на дирекция „Местни данъци и такси“ в община Тутракан, след като получил подкуп, за да занижи данъчната оценка на скъп лек автомобил. Гражданинът, предложил и дал подкупа, също бе задържан.

Окръжната прокуратура повдигна обвинение на ръководния служител по чл. 301, ал.1 от Наказателния кодекс, а на човека, предоставил подкупа – по чл. 304, ал.1, обяви прокурор Желев и уточни, че и за двете престъпления законодателят е предвидил наказание лишаване от свобода до 6 години, както и глоба в размер до 5000 лв.

Според окръжния прокурор към този момент са извършени всички необходими първоначални процесуално-следствени действия, така че разследването в тази насока ще продължи до приключването му в законовите срокове. Прокурор Желев подчерта, че арестът на двамата мъже е плод на дългомесечна оперативна работа на служителите на ОДМВР-Силистра и в частност на РУ-Тутракан.

По уважено искане на Окръжната прокуратура в Силистра съдът задържа под стража директора в община Тутракан за взетия подкуп. На гражданина, предложил и дал подкупа от 255 лева съдът определи мярка за неотклонение „Парична гаранция“ от 5000 лева. В съдебната зала 40-годишният обвиняем се призна за виновен и изрази съжаление за действията си. Определенията на Силистренския окръжен съд, с който са взети мерките за неотклонение на двамата обвиняеми, подлежат на обжалване пред Апелативния съд във Варна.