Пожарникари спасиха центъра на Силистра от рояк пчели

Пчелно семейство е спасено от екип на силистренската пожарна в петък, съобщи пресцентърът на полицията. Огнеборците се отзовали на сигнал на гражданин за рояк под стряхата на Куршумлу джамия в центъра на града. С автомеханична стълба пчелите били достигнати и уловени, след което преместени на безопасно за хората.

Подобни спасителни акции за насекомите, а и за хората, не са рядкост в Силистра. Всяка година по 5-6 пъти пожарникарите реагират на сигнали за нашествия на оси, пчели и други ципокрили в ареалите на хората. Влечуги, посетили домове или дворове, също са попадали в мрежите на спасителите.

Традиционни, около десетина пъти в годината, са и информациите за спасени котки и кучета, качени по високи места или паднали в дълбоки ями. В Силистра още се помни мащабната спасителна акция по изваждането на немощен лебед от замръзналите води на Дунав. Точно преди 10 години цялата техника и служители на бившата „Гражданска защита“ часове наред се опитваше да помогне на птицата, замръзнала в ледовете на реката.