Поклон, герои! Никой и нищо не е забравено!

Със спомени, разкази и мъка по загиналите бойни другари днес ветерани от „31-ви Силистренски пехотен полк“ /Железния/ почетоха 67-годишнината от Дравската операция, която е осъществена между 6 и 24 март, 1945 год. Тогава полкът дава най-много жертви.
Белязаните от кървавите спомени на войната бойци се събраха в Дома за стари хора в Силистра. Сред тях бе най-възрастният жив ветеран – 99 годишният Атанас Стефанов, и една от медицинските сестри на полка – Мита Павлова. Ч

Със спомени, разкази и мъка по загиналите бойни другари днес ветерани от „31-ви Силистренски пехотен полк“ /Железния/ почетоха 67-годишнината от Дравската операция, която е осъществена между 6 и 24 март, 1945 год. Тогава полкът дава най-много жертви.
Белязаните от кървавите спомени на войната бойци се събраха в Дома за стари хора в Силистра. Сред тях бе най-възрастният жив ветеран – 99 годишният Атанас Стефанов, и една от медицинските сестри на полка – Мита Павлова. Част от тях живеят в самия дом, други са при децата си, но днешната дата винаги ги събира, за да разказват на младите за ужаса на войната и тежките спомени, когато са затваряли очите на мъртвия боец.  „Памет за мъртвите. Памет за живите, които носят белезите от рани по телата, и сърцата. Памет за вас, които познават ужасите на войната, памет за нас, които я познаваме от филми, книги и картини. Никой не е забравен и нищо не е забравено“.


Поклон пред техния подвиг засвидетелстваха зам.-кметът Денка Михайлова, подп. Димитър Трендафилов – началник на областния военен отдел в Силистра, и д-р Тодор Дюлгеров – председател на областната организация на Съюза на ветераните от войните. От името на кмета д-р Юлиян Найденов, Денка Михайлова поздрави оцелелите бойци и ги помоли да продължават да разказват за войната, за да знаят поколения каква е цената на свободата.
Потомци на бойци от „31-ви Силистренси полк“ припомниха славни мигове от боевете с книгата „Силистренци в Отечествената война 1944-1945 г.”, чийто автор е Никола Ботев, командир на полка. На гърба на книгата е записано, че силистренският пехотен полк е удостоен със званието „Железният“ за заслуги, проявено мъжество и героизъм в боевете при река Драва в Унгария срещу елитните SS дивизии към Вермахта. В чест на 31-ви полк през март, 1945 година, в Москва са дадени 2 пъти по 32 залпа от 224 оръдия.
„31-ви Силистренски пехотен полк“ /Железния/ дава 507 жертви във войната, от които 291 са силистренци.

***
ПАРАЛЕЛ 44  се покланя пред героизма на бойците.
Бъдете живи и здрави, и помнете, че нищо не е забравено, никой не е забравен.

Тези песни, истински мъже, са за вас – от Паралел44!

1-ва песен

2-ра песен

3-та песен

4 thoughts on “Поклон, герои! Никой и нищо не е забравено!

 1. ПОКЛОН ПРЕД ПОДВИГА НА ВЕТЕРАНИТЕ

  Палец нагоре 7 Палец надолу 0

 2. Паралел, Желев, вие ме разплакахте, дявол да го вземе. По дяволите, аз плача в името на тези герои, живи и загинали и от тия песни отдолу които са изцяло в унисон със статията

  Палец нагоре 8 Палец надолу 0

 3. ПОКЛОН пред героите дали здравето и живота си за да ни има нас .

  Палец нагоре 2 Палец надолу 0

 4. Жалко за саможертвата на хилядите българските войници, употребена от последващите ни окупатори!

  Палец нагоре 2 Палец надолу 0

Comments are closed.