Полиция и Пожарна приготвиха кочаните с фишове за абитуриентите

В Областната дирекция на МВР и Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Силистра са предприети мерки за обезпечаване на обществения ред, пътната и пожарната безопасност по време на абитуриентските балове и масовите прояви, свързани с 24 май.

През май 2021 г. в Силистренско са станали 32 пътни катастрофи, от които 16 тежки. При инцидентите са били ранени 18 души, а един е бил убит, сочи полицейската статистика.

В ход са превантивни проверки в питейни и увеселителни заведения с оглед охраната и осъществяването на пропускателния режим, изпълнението на изискванията за пожарната безопасност, спазването на определения капацитет, работно време и режим на работа. Контролира се създадената организация за успешна евакуация, състоянието на електрическите, вентилационните и пожароизвестителните инсталации.

Проведени са срещи с училищните ръководства и с общинските администрации и са набелязани съвместни действия, свързани с безопасността на организираните масови прояви. Предвидено е засилено полицейско присъствие в районите на учебните заведения и местата, където традиционно се събират автомобили с абитуриенти, маршрутите на тяхното придвижване и обектите, в които ще се провеждат балове и тържества.

Създадена е организация за безопасността и сигурността на движението по пътищата в областта и вътрешноградската пътна мрежа. Активният превантивен контрол ще бъде насочен към организираното придвижване на абитуриенти и придружаващите ги преди и след приключване на баловете в нощните часове. От своя страна абитуриентите също трябва да проявяват повишено внимание и да не допускат рисково поведение, за да се насладят на празника. Особено опасно е пътуването с автомобили, управлявани от употребили алкохол, неправоспособни или самонадеяни водачи, както и показването от прозорците и люковете на колите по време на движение. За всички тези нарушения законът е предвидил санкции, предупреждават от полицията.