Половин час в Бруклин ще кънти добруджанската музика на Стоян Дечев

Stoyan DechevИзвестният български акордеонист, почетният гражданин на Силистра Стоян Дечев, ще свири утре в най-голямата зала „Grand Hall” в нюйоркския район Бруклин, съобщи дъщеря му Елеонора де Симоне, която ог години живее в мегаполиса. Виртуозът на клавишите замина в навечерието на Новата година за втори път на гости в Съединените щати и отново се вля в културния живот на българите в голямата страна.

Golden Festival” се нарича грандиозното културно събитие, обединяващо всички балкански народи, техните ритми, бит, традиции и кулинарни шедьоври, които поколенията на бившите емигранти и по-новите търсачи на американската мечта са запазили в сърцата си. 31-вото издание на традиционния фестивал ще се проведе днес и утре, а Стоян Дечев ще вземе участие в него от 21,00 ч. в събота, посочва официалният сайт на събитието. Според предварителната информация програмата на силистренеца е озаглавена „Музика от Добруджа, България“.

Събитието е най-големият балкански фолклорен фестивал в Америка и е основан от американци. Тази година участниците са около 60 групи и индивидуални изпълнители, а посетителите за последните години стигат до 3500 души. Фестивалът е благотворителен и събраните средства се дават за домове за сираци и за деца с увреждания в държави на Балканския полуостров. Входът за фестивала е 35 долара за петък и 55 долара за събота, или 80 долара за двата дни, като включва автентична храна от балканските страни.

Нюйоркчани и местните медии оприличават фестивала на балкански „Марди грас” по подобие на негърския празник в Нови Орлеан, заради огромния набор от изпълнители и свободно споделяне на тяхната музика. Списание „Village Voice” го нарича „масовият фолк рейв“, където опитни ветерани и изгряващи звезди в техните общности започват да мислят еднакво. Към тях се присъединяват най-добрите музиканти от всички стилове от цялата страна и постепенно древните мелодии намират общи теми с модерните.

Затова неслучайно тези, които са присъствали на купона заявяват, че фестивалът е преживяване веднъж в живота, което се случва всяка година. Силистренецът Стоян Дечев ще усети тази емоция и дори ще е един от създателите й.

2 thoughts on “Половин час в Бруклин ще кънти добруджанската музика на Стоян Дечев

  1. Харесва ми музиката, която изпълнява. За съжаление, не намерих негов диск това лято в Силистра…

    Палец нагоре 2 Палец надолу 1

Comments are closed.