Почти всички училища в Силистренско възстановяват нормален учебен процес

От днес присъствени ще са занятията на всички ученици, без тестване, в 5 общини – Алфатар, Главиница, Дулово, Кайнарджа и Ситово, съобщи Регионалното управление по образование в Силистра.

В тези общини заболеваемостта е намаляла много под 250 на 100 000 души население за 14 дена.

В общините Силистра и Тутракан все още се прилага мярката за редуване на 50 на сто от паралелките в училищата. От утре училищата в тези общини имат възможност да излязат от графиците за редуване и да се върнат присъствено всички ученици в клас, ако имат декларации за съгласие за тестване веднъж седмично на 50% от учениците във всяка паралелка.

Съгласие за всички паралелки са получили и възстановяват присъствени занятия силистренските училища „Иван Вазов“, „Отец Паисий“, „Св. Св. Кирил и Методий“ /вероятно без една паралелка/, ПГМТ „Владимир Комаров“ и „Никола Вапцаров“. В селата присъствено ще учат „Св. Св. Кирил и Методий“ в Брадвари, „Св. Св. Кирил и Методий“ в Калипетрово. В Тутраканско това са „Христо Ботев“ в града /вероятно без една паралелка, „Св. Св. Кирил и Методий“ в Нова Черна и „Стефан Караджа“ в Цар Самуил. Също от утре, с изключение на някои паралелки, започват присъствени занятия и в СУ „Йордан Йовков“ в Тутракан.

От 8 декември /сряда/ се завръщат присъствено всички паралелки в ЕГ „Пейо Яворов“ и ПМГ „Св. Климент Охридски“ в Силистра и, с изключение на някои паралелки – ПГСУАУ „Атанас Буров“.

Останалите училища – Професионалната земеделска гимназия, Професионалната гимназия по строителство, Професионалната гимназия по производствени технологии, Спортното училище и Обединеното училище в с. Професор Иширково ще прилагат през новата седмица от 6 до 10 декември графика за ротация, докато изяснят съгласието за тестване по класове и датата, от която могат да върнат и останалите ученици в клас.

Процесът на събиране на декларации е отворен и родителите и учениците могат по всяко време да подадат съгласие. Има достатъчно тестове и за допълнително пожелалите включване ученици, се посочва в съобщението на РУО.

С 246 новозаболели през последните 14 дни на 100 000 души население Силистренска област се върна втора в страната в жълтата COVID-зона. Днес Крайдунавска Добруджа бе първа със само трима жители на областта, били регистрирани с коронавирус след тестове. 21 192 души бяха със завършен ваксинационен цикъл, а 1665 с поставена и трета бустерна доза.