Правителството на Русия подаде оставка

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев обяви, че цялото правителство подава оставка. Това стана едва няколко часа след годишната реч на президента Владимир Путин пред Федералното събрание. В изказването си той предложи промени в конституцията, една от тях бе свързана с това Държавната дума да одобрява министър-председателя и правителството, а не както досега – президентът.
Путин благодари за работата на правителството. Държавният глава поръча на правителството да изпълнява своите ангажименти до назначаването на нов кабинет, предаде ТАСС.

След посланието на Путин пред Фенералното събрание Медведев обяви, че смята за правилно да подаде оставката на правителството. „В този контекст е очевидно, че ние, като правителство на Руската федерация, сме длъжни да предоставим от наша страна на президента възможността да взема всички необходими решения”, заяви Медведев, цитиран от БГНЕС.

Държавният глава благодари за свършеното до момента от правителството, „въпреки, че не всичко се е получило”. Руският лидер заяви, че в скоро време ще се срещне поотделно с всеки от членовете на кабинета, а засега ги моли да продължат да изпълняват в пълен обем своите задължения.

Путин обяви намерението си да въведе длъжност заместник-председател на Съвета за сигурност и да предложи Дмитрий Медведев за този пост.