Правосъдният зам.-министър провери „Синята стая“ в силистренския съд

„Сините стаи“ са най-ефективното средство за получаване на максимално точна информация при изслушване на малолетни пострадали или свидетели на престъпления и деца в производства за родителски права, каза при посещението си в Силистра зам.-министърът на правосъдието Борислав Ганчев.

Той се срещна с представители на съдебните институции, прокуратурата, полицията, адвокатската колегия. Обсъдено бе качеството на законодателството в сферата на правосъдието, свързано с деца, и използването на т.нар. „Сини стаи“ за щадящо изслушване на малолетни и непълнолетни.

Съдии и разследващи органи от Силистра споделиха, че при разпитите под формата на игра, осъществявани пряко от психолог в помещение, наподобяващо домашна среда, информацията, споделена от детето, е по-пълна и непосредствена. Това помага много за формиране на най-подходящото решение или мярка, в интерес на детето.

Огнян Маладжиков – съдия в Районния съд в Тутракан и главният разследващ полицай в Областната дирекция на МВР в Силистра Мирослава Здравкова споделиха, че благодарение на „Синята стая“ са успели да достигнат до децата, които е трябвало да разпитат.

„Синята стая“ към Окръжния съд в Силистра бе изградена през февруари 2020 г. с финансиране от Българо-швейцарската програма за сътрудничество по Проект „Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на правосъдието за деца”. В цялата страна по проекта са създадени около 25 такива специализирани помещения.

Община Силистра и Общинският съвет оказаха съдействие, като предоставиха безвъзмездно помещения, в които да бъде реализиран проектът, в т.нар. сграда на бившата стоматологична поликлиника в града.

От посещението на зам.-правосъдния министър стана ясно също, че скоро Административният съд в Силистра ще има своя самостоятелна сграда. 77 са образуваните през миналата година в страната производства за пострадали непълнолетни и малолетни лица.