Предложиха отец Добри Чаков за „Почетен гражданин на Силистра“

Протосингелът на Доростолска митрополия протопрезвитер отец Добри Чаков е единствената кандидатура тази година за удостояването със званието „Почетен гражданин на Силистра“, съобщиха от Общинския съвет в града.

Предложението е на инициативен комитет от граждани с представител кмета на Калипетрово Никола Узунов и е постъпило в местния парламент до 1 юни, съгласно Наредбата за символиката и отличията на община Силистра. В мотивите си гражданите споделят, че протопрезвитер отец Добри Чаков Иванов е духовен водач, работещ за утвърждаване на българския дух и издигане на християнските ценности. Свещеникът е дарител с дългогодишна общественополезна дейност за общността, с постоянен и изключителен принос и заслуги за развитието на града.

По традиция Общинският съвет ще гласува предложението в редовната си сесия в края на юли, а награждаването е на 14 септември – Кръстовден, Празникът на Силистра.

Тази година отец Добри Чаков отбеляза 50-годишнината от ръкополагането си за свещеник. Той е роден на 3 юли 1950 година в село Калипетрово. Висше образование завършва в Софийската духовна академия „Свети Климент Охридски“. Защитава докторска дисертация през 2016 г. в Богословския факултет на Кишиневския университет на тема „Църковните връзки между Кишиневската митрополия и Българската православна църква“.

От 1986 до 1990 г. е на служение като представител на Българския патриарх при Румънския патриарх. След завръщането си в България е назначен за архиерейски наместник на Силистренската духовна околия. Успешно работи с Обществения инициативен комитет за възстановяване на Доростолската епархия.

След избора на Доростолския митрополит Иларион през 2002 г. Добри Чаков е назначен за протосингел на митрополията. Организира мащабна дейност за ремонт, обновление и изграждане на нови църкви и параклиси в епархията.

По решение на Доростолския епархийски съвет на 11 октомври 2020 г. Западно и Средноевропейският митрополит Антоний го удостоява с отличието „протопрезвитер“.

„Един свещеник, за да е истински, предвид връзката на Бог с хората, той трябва да бъде идеал, еталон за вярващите. Поговорката казва: „Не слушайте какво говори попът, а какво върши. Трябва да съдим за човек по делата“, споделя отец Добри Чаков.

В Общинския съвет на Силистра е постъпило и предложение за удостояване с наградата „Студент на годината“ за 2022 г. То е за Александър Колев – студент от четвърти курс, редовна форма на обучение, специалност „Педагогика на обучението по физика и информатика“ във Филиал Силистра към Русенския университет „Ангел Кънчев“. Номинацията е за отличен успех, трайни интереси и постижения в научноизследователската дейност, и е подадено от директора на висшето учебно заведение доц. д-р Румяна Лебедова.

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.