Представители на общо 17 партии, коалиции и инициативни комитети се побраха в кметската зала, за да чуят под кой номер ще бъдат в бюлетината

is8 са кандидатите за кметове в Силистра, над 70 за селата и стотици за местния парламент

Представителите на 12 партии, 2 местни коалиции и 3 инициативни комитета, регистрирали за предстоящите местни избори кандидат-кметове и листи с кандидати за общински съветници присъстваха вчера на тегленето на номерата, с които ще присъстват в изборната бюлетина. От предварително заявеното си участие в изборите се отказаха партиите „Национална републиканска партия” и „Партия на българските жени”, които не регистрираха в установения срок кандидати.

Така до края на работното време на Общинската избирателна комисия на 22 септември станаха ясни имената на 8 кандидати за кметския стол в Силистра, на над 70 претенденти да заемат същия пост в селата на общината и няколкостотин мераклии да станат „старейшини” в Общинския съвет. 4 партии издигат само кандидати за общински съветници.

Жребият между силистренските политически формации и отделни кандидати стана възможен след като Върховният административен съд отмени решението на ЦИК за номерата на партиите и коалициите в бюлетините за местните избори на 25 октомври. Решението бе оспорено от няколко политически сили с мотива, че противоречи на Избирателния кодекс. В жалбите се подчертаваше, че решението на ЦИК от 11 септември дава предимство на партиите пред независимите кандидати и местните коалиции, регистрирани за участие в изборите за общински съветници и кметове.

Номерата по ред в бъдещата бюлетина:

1 – партия „Движение за радикална промяна „Българската пролет”

2 – инициативен комитет, издигнал Георги Иванов за кмет на село Сребърна;

3 – партия „Национален фронт за спасение на България”;

4 – партия „Атака”;

5 – партия „Граждани за европейско развитие на България”;

6 – партия „Алтернатива за българско възраждане”;

7 – местна коалиция „Спасение за Силистра”;

8 – партия „Земеделски съюз „Александър Стамболийски”

9 – инициативен комитет, издигнал Павлина Романова за кмет на село Смилец;

10 – местна коалиция „Гражданско единство”;

11 – партия „Социалдемократическа партия”

12 – инициативен комитет, издигнал Костадин Иванов за кмет на село Бабук;

13 – партия „Български демократичен център”;

14 – партия „Движение 21”;

15 – партия „Българска социалистическа партия”;

16 – партия „Движение за права и свободи”

17 – партия „Възраждане”

15 thoughts on “Представители на общо 17 партии, коалиции и инициативни комитети се побраха в кметската зала, за да чуят под кой номер ще бъдат в бюлетината

 1. БСП ги нямало,а?
  Тия се видяха спечелили с листа,в която водачите са най-мразените хора дори в партията

  Палец нагоре 5 Палец надолу 3

  1. О-о-о, те вече подготвят чевермето. Подбрали са тлъст кабак и голям овен. Готови са за отпразнуване на „победата“. Дори и мястото е определено. Намерени са и музикантите.
   Виното ще е от новата реколта. Вече ври. Ракийката ще е от сини слеви. Тя е оставена на 56 градуса. Има аромат на анасон.За предястие е определено да се даде риба пъструга, която е уговорено да се достави от Хмелницка област. Ще бъдат поднесени и тахан халва,рахат локум,маджун от дини и рачел от тикви.
   Винечерпец е стар комуняга .
   Тамада на масата ще бъде човек от една етническа партия.
   Накрая един як мъж от роммахалъ ще събира в дисаги остатъците от пикника.

   Палец нагоре 5 Палец надолу 2

 2. Осем кандидата за малка Силистра изглежда кокала е много голям,толкова голям та толкова години го ръфат и изглежда още има!!??.Според мен ще има втори тур сто процента между Найденов и Станислав Атанасов Стойков или доктор Юлиан Найденов и Александър Сабанов.Много е важно за кого ще дадат гласа си турците и циганите на втория тур.Ако бях на местото на Найденов бих се освободил отдавна със некадърните заместник кметове и някаква си пишман пиарка.Ако той беше достатъчно умен няма да оставя общината на самотек ,а би държал нещата изкъсо защото прекалената добродушност ще му изиграе лоша шега.Ако бях на негово место щях да използвам направеното до тук с Европейски средства и част общински доста умело и втори тур нямаше просто да има но не би!!????.

  Палец нагоре 10 Палец надолу 0

  1. Как да използва проектите като са разработени от предния кметски екип /Андонов/, а качеството за което отговаря го виждаме

   Палец нагоре 7 Палец надолу 4

  2. Заради Денка Мара и Мирослава доктора ще загуби много а Сабанов ще спечели балотажа

   Палец нагоре 8 Палец надолу 5

 3. Какво одобрение бе Желев от кого от Аврам Бакалина ли или от Бай Тошо????.

  Палец нагоре 1 Палец надолу 1

  1. грозю….. само май ти не си научил че желев вече няма нищо общо с паралела…. погледни в фейса…… всички уважаваме неговото решение…. а ти влез в час…. преди да ги изядеш….

   Палец нагоре 2 Палец надолу 5

 4. Не желаем партии и „коалиции“, а личности!

  Къде са личностите? Аз не виждам такива!

  Палец нагоре 8 Палец надолу 1

  1. Има ги личностите,господин /госпожа/ Смех.Има ги и на местно , и на национално равнище, но те не желаят да се месят в политиката.
   Вие защо не се кандидатирате за кмет или за общински съветник ?
   Ето,незнайко отдавна изяви желание. Не допускате ли,че зад едно от имената на кандидатите се крие незнайко.
   Хайде,със здраве,господин Смет…

   Палец нагоре 3 Палец надолу 1

   1. Ех Дон Балон ти си наший „еталон“! Правиш се на 2 и половина, но си ясен на мнозина …

    Много добре ти е ясно кой и защо не желае преференциалното гласуване да стане факт. То трябваше да бъде реализирано преди много време, но не би! Кой стопира процеса и защо? Ето ти един цитат, който много добре обяснява положението:

    „В повечето европейски страни общинските съвети се избират или мажоритарно – в населени места с по – малко население или в по-големите общини чрез смесена избирателна система – част мажоритарно и част пропорционално. Там където се прилага пропорционална избирателна система обикновено има някакъв вид преференция и възможност за заявяване на предпочитание към кандидат/и от листата. Разнообразието от системи е значително и често е в зависимост от големината на общината. Мажоритарността е силно застъпена. По-рядко се прилагат твърдите партийни листи, без опция за разместване, какъвто е случаят с България.

    Защо политическите партии в България с такова единодушие не искат въвеждането на преференции на местни избори? Защо отново гражданите няма да имат правото да посочват предпочитанията си за политически представители в общината?

    Българските партийни централи не дават директни отговори на тези въпроси. Създателите на Изборния кодекс изтъкват единствено следния лицемерен аргумент – ако има възможност за преференции, някои от кандидатите със своите роднини и приятели, а и с купуване на гласове, ще пренаредят партийните листи.

    Всъщност, зад политическото лицемерие се прокрадва страха от две същностни промени в изборния процес на местно ниво, които биха произтекли от въвеждането на преференция на местния вот.

    Първо – крахът на партийната коалиционна политика на местно ниво, от която избирателите са отдавна омерзени. Допускането на местна преференция може да пренареди коалииционните листи, сглобени от партийните централи на базата на интереси и компромиси, които нямат нищо общо с интересите на местните общности.

    Второ – партийните централи ще се лишат от лостове за влияние върху собствените им партийни елити на общинско ниво. Ако партийната централа не е в състояние да се отблагодари на местния си партиен активист като му осигури достъп до управлението на ресурсите на общината, как той ще бъде мотивиран за активно участие в парламентарни, президентски или евроизбори, когато се решава политическата съдба на т.нар. национални партийни лидери.“

    От тук:
    http://www.izborenkodeks.com/analysis/view-28

    Сега стана ли ти по – ясно защо? Когато се даде реална възможност за преференциален вот, личностите сами ще се появят. Явно е обаче, че това трябва да се отвоюва от партиите – и това ще стане, почти сме узряли като общество! Уви обаче ми се струва, че този процес няма да мине без ексцесии, гражданско неподчинение и сблъсъци с полиция/армия. Партократите няма да сдадат властта лесно, а тя трябва да бъде отвоювана за да прогресира държавата. Всяка държава в определен период удря някакво дъно от което по – надолу не може да се пада, след това протича период на възход. Ние явно още не сме ударили дъното, но прогнозирам, че до две – три години ще го достигнем. Само едно се моля, процесът да мине с колкото се може по – малко жертви, а такива неминуено ще има …

    Колкото до мен – кметското място не ми е цел – има много по – достойни хора! Относно Незнайко – силно се съмнявам, ако четеш по – внимателно постовете му ще разбереш защо …

    Палец нагоре 1 Палец надолу 1

    1. Мили,драги Смех, пак надуваш спукан мех.
     Гайда искаш да ти свири, а чуваш вой на вампири.
     Защо искаш преференциален вот, а отбягваш мажоритарния.
     Ние имаме примери от преференциалния вот по време на последните избори за евродепутати.
     В голяма степен в партократите е и икономическата сила,а тя е най-важният фактор .
     Прочие има ли у нас партии.

     Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 5. Какво ще изям бе господине 333333 защо не си пишеш името при коментарите като мен,ако ти знаех името макар ,че предполагам кой си бих те поканил на среща за да се разберем?!.Давам ти награда ако познаеш за кого ще гласувам аз!!??.От сега нататък коментарите ми ще са под „името“ 666666.

  Палец нагоре 3 Палец надолу 0

 6. Ах този Емил Гойчев сега и изпълняващ длъжноста Кмет,а защо не и направо Кмет!!??.Трябва само да измислим как да стане ,не става с избори никой няма да гласува за крадци и не хигиенични наследствени пощаджии и сътрудници на някое главно???.Ще мисля по въпроса?!.Едно признавам на бившия кмет Иво Андонов ( Сефан Райчев) ,че не го допусна в Екипа си!?.Чудя се кой даде съвет на доктор Найденов да назначи този ,“ голям инженер“ в екипа си???.Сигурно са му го наложили от новото ДС!?.

  Палец нагоре 2 Палец надолу 0

  1. Колко сте грозен. Вие познавате ли този човек отблизо. Силна омраза таите в себе си спрямо него. С какво не Ви е угодил.
   Значи Вие можете и да мислите. Странно.Като чета това,което пишите, оставам с впечатление ,че в писмена форма трудно оформяте мислите си в словосъчетания и изречения. Това не ви се удава някак си. От Вас разбрах,че Иво Андонов е псевдоним на Стефан Райчев. Или нещо греша , а . Какво ще кажете ?..
   Така написано изречението „Едно признавам на бившия кмет Иво Андонов /Стефан Райчев/ , че не го допусна в Екипа си!?“ според граматичните ни правила се отнася до Гойчев. Признайте,че не сте мислили в мига,когато пишите това изречение,за Емил Гойчев, а за Стефан Райчев..
   Поставеното в скоби име Стефан Райчев, пак по правописните ни правила, би следвало да ни уведомява,че името Иво Андонов е всъщност Стефан Райчев.
   Ха,наздраве ,господин Грозев.Вече 66666666.
   По-добре 2.

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.