Представиха книгата за Бояджиевия род, родоначалници на възрожденска Силистра

Kniga DimitrinaВ Художествената галерия в Силистра бе представена най-новата книга на краеведа Димитрина Христова, посветена на Бояджиевия род – „По следите на изминалото време“. В нея е проследено развитието на рода, чийто родоначалник е дошлият от Твърдица Бояджи Яни /1815-1893 г./, на когото в Силистра е кръстена улица. Негови потомци са 130 души от четири родословни клона, родили изтъкнати патриоти и интелектуалци: учители, лекари, музиканти, общественици, артисти. Сред тях са писателят, историкът и почетен гражданин на Силистра Пирин Бояджиев, брат му и диригент Петър Бояджиев и много други. Изтъкнати са именно безбройните им дела на полза роду, заслугите им за развитието на обществото.

Поместени са графики на родословните им дървета, издирени и описани са днешните им наследници. Приложени са множество стари и по-нови снимки, включително на документи, свидетелства, грамоти, лични карти и т.н. Има и заключителни думи от езиковеда проф. Иван Недев, а също резюмета на български, немски и английски.

Димитрина Христова е работила дълго време в Регионалната библиотека, била е инспектор в някогашния Окръжен съвет за изкуство и култура и нещатен сътрудник към Държавния архив. Издала е няколко книги, включително една, посветена на покойния й съпруг и бивш директор на Историческия музей Сава Христов. Членува в Съюза на българските журналисти и в сдружението „Реката и приятели”, сътрудничи на местния и на централния печат. Един от най-изявените ни днешни изследвачи, доказателство за което е и настоящият й труд.

Книгата бе представена от проф. д.и.н. Георги Атанасов, директор на Археологическия музей в Силистра, който заедно с проф. Иван Недев е сред консултантите на авторката, получила помощ още от отделите „Краезнание“ и „Информация“ на Регионалната библиотека „Партений Павлович“. Помогнали са й още фотографът Жечко Жеков, както и архивите на община Силистра, която е сред спомоществователите на изданието, както отбеляза началникът на отдел „Култура“ Цветана Игнатова. Лептата са си дали и Църковното настоятелството на православния храм „Св. Св. апостоли Петър и Павел“ и други спонсори. Книгата е отпечатана в печатница „ТИБО“.

Областният управител Стоян Бонев и кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов отправиха поздравителни адреси до автора Димитрина Христова – знак на признателност за положения тригодишен изследователски труд.

2 thoughts on “Представиха книгата за Бояджиевия род, родоначалници на възрожденска Силистра

 1. В информацията са посочени две имена.Професор Иван Недев,който наистина бе професор в нашия Педагогически институт.Той носи това звание ,защото бе преподавател.И той е кандидат на науките/ филологическите/. Той е и доктор на науките.Неговите статии и изследвания върху българския език са принос в нашето езикознание.Той е известно име сред езиковедите в България.
  Друго име е Георги Атанасов,който е кандидат на историческите науки,но НЕ Е ПРОФЕСОР,защото не е преподавал във висше учебно заведение,защото не е получил това звание. Значи е самозванец.Питам се не му ли е неудобно,когато го титулуват професор. Не го ли е срам да се подписва като професор.
  И още нещо. Защо Георги представя книгата.Той работи върху античността и средновековието. Книгата обхваща период от последните два века. Наричаме го Възраждане. В музея специалист по въпросите на Взраждането е Румен Липков. Защо той не представя книгата.

  Но НАКРАЯ
  Браво на Димитрина. Браво.
  Димитрина беше добър работник в Библиотеката. Чудесен човек. Посрещаше ни винаги усмихната. Предразполагаше ни така,че когато излезем от сградата през целия ден носехме със себе си приветлостта, с която ни облъчваше Димитрина. Познаваше отлично книжния фонд на библиотеката. Тя .познава в дълбочина българското лителатурно наследство,а също така и творчеството на големите,великите световни литературни творци. Димитрина е умна,внимателна,учтива,блатгородна.Такъв бе и мъжът и Саво Христов. Такава е и дъщеря им.Радвам се,че ги познавам.Спомените за Савата винаги ми напомнят за високата му интелигентност,ерудираността и човеколюбието му.Той направи музея уважавана за онова враме институция. Той бе най способния завеждащ културния отдел на бившия окръжен вестник „Силистренска трибуна“.Перото му бе добро.
  Браво Дмитрина.
  Браво.
  Знаеш,че времето е немилостиво. То ни носи на крилите си. После ни изоставя.Такава е съдбата на човешкия род.Ти винаги ще бъдеш във времето,защото си извоюва свое място сред дейците на културата в Силистра.Имаш го днес.Силитренци ще го пазят и напред в бъдното.
  Бъди здрава…

  И свършвам с това:
  Днес в Силистрнската библиотека е ужасно.Особено през последните месеци. Изчезна там мажорния том,който някога витаеше в залите.Студенина,безмълвие, страх цари там. Имам чувство,че там хората са станали подозрителни един към друг.Вършат компетентно,но без жар работата си. Защо ,когато вляза там ,добивам чувството,че влизам в храм,където предсдтои нечие опело..
  Добре е,че библиотекарките са търпеливи и уми момичета.Как издържат на дискомфорта не зная.
  Дано скоро нещата се променят.
  Дано.
  И ще ъе променят Така вещае великият дух от отвъдното.

  Палец нагоре 2 Палец надолу 0

  1. Вече не отивам в библиотеката. Момичетата са стресирани.Изчезнала е усмивката,която красеше лицето им. Какво става там…

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.