Преподаватели от Езиковата гимназия седнаха зад чиновете в Кипър

EG CiprusПреди дни в град Пафос, Кипър, се проведе обучение с учители от Германия, Франция, България, Гърция, Италия и домакините по проекта „Да споделяме нашите стойности в усилието”, по програма „Еразъм +”. Семинарните занятия, проведени в университета „Неаполис”, бяха свързани с интернет възможностите за обучение, учене и преподаване.

Участниците в международното обучение от Езикова гимназия „Пейо Яворов” в Силистра – Златина Димитрова, Димитричка Павлова и Ванушка Димитрова показаха високо ниво на компетентности. В елитната силистренска гимназия се работи в съвременна учебна среда, с интерактивни методи и висок професионализъм. Получените сертификати и целите на проекта дават възможности за предаване на знанията и уменията, както на учителите, така и на учениците.

Според анкетно проучване, направено сред ученици от Европа, 97,7% посочват, че търсят и ползват информация от интернет, а 92,7% – от „YouTube”, научиха силистренските преподаватели. Общуването сред младежите също е основно в интернет пространството – 84% от анкетираните споделят, че това е основен начин за тях. Предпочитат есемеси и „Facebook”, в по-малка степен имейли или блогове. Този профил на учениците формира търсения и в областта на обучението.

Интересен факт е, че в Белгия по програма се финансира закупуването на IPad за всеки ученик вместо тетрадки. Използването на интерактивни дъски, електронни учебници и тетрадки, интернет платформи, става основен метод на преподаване и учене в училище. Все по-честа форма на обучение е дистанционната – поради отдалеченост от училището или заради предпочитана специалност или профил. Интернет базираното обучение позволява на ученика работа в дома при самоподготовката или при изработването на различни проектни дейности и екипни задачи.

Счита се, че чрез тези форми ученикът ще бъде привлечен по-активно в учебния процес. Електронните платформи са база от данни – уроци, лекции, упражнения, филми, които позволяват бърз достъп до информация. Ученикът придобива нови умения за бърза обработка на всеки тип знание, защото то е поднесено във форма, която активира едновременно слух, зрение, дигитални умения, лингвистични и социални компетентности.

Организираната културна програма даде възможност за обмяна на опит в неформална среда и споделяне на различни опити в обучението, преподаването и отношението на учениците към учебния процес.

9 thoughts on “Преподаватели от Езиковата гимназия седнаха зад чиновете в Кипър

 1. По- добре е да се довериш на Интернет, отколкото да слушаш простотиите на Ванушка Димитрова по литература- гола вода!

  Палец нагоре 1 Палец надолу 1

  1. Само тя ли.В това училище „Хвани едно-удари друго“.

   Палец нагоре 1 Палец надолу 1

   1. Изпревари ме госпожата. Надмина ме…

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

    1. Има много да ме гонят завалийките.

     Палец нагоре 0 Палец надолу 0

    2. Чакайте.Не бързайте. Наш Николчо идвам да запиша във вашето школо.

     Палец нагоре 0 Палец надолу 0

    3. О, не мога.Не мога да се запиша във вашето училище.Мен ми мило СПТУ по индустриализирано строителство. И то ще бъде.

     Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 2. Нямате ли чувство за свян. „Хора без перде !“-така баба ми характеризираше хора , които някой назовава по-пряко -безочие или безпардонност.
  Засрамете се. „елитната силистренска гимназия“ Що за самочувствие.Що за самоувереност. Що за дебелоочие. Що за простотия.
  Нима не можете да си направите равносметка къде сте стигнали, на какво равнище е паднало училището ви, как с всеки изминат ден,месец, година авторитетът му стремглаво се движи към нулата, рухва
  Елитно училище в Силистра.О , разбира се, ако сравняваме вашето училище с ония в Ситово и Средище , то е едно от добрите училища в рамките на област Силистра.Кто вашето има още две-ПМГ и СОУ в Тутракан. Дори Тутраканското / „Йордан Йовков“/ превъзхожда и двете силистенски в много отношения.
  Оше година-две и вашето ще се равнява на ония училища в Паисиево,Окорш, Главиница и Дулово. Ако посетите тия училища и се запознаете с работата на учителите в тях, с материала,с който работят, с резултатите от работата на учителите там ,ще разберете,че те имат далеч по-високи постижения от вас.
  Мислите,че онова,което са учениците от вашето „елитно“ /пък и добрите деца в ПМГ/ са резултат от вашата работа. Лъжите се. Проверете и ще се убедите , че около 90 процента от най-добите ви ученици имат частни учители,посещавт езикови школи, в почивните дни ходят във Врна,Русе и Шумен при тамошни учители да изучават език, да се подготвят по математика,физика,химия, география,история,биолоия.Проверете… Разбира се,че не всички ще разкрият тия свои занимания,защото се страхуват от по-нататъшните последствия,които биха ги споходили.
  О, пази боже такива велики учители като тия от Езиковата да ти преподават.
  Пази боже да попаднеш в това училище. Бъдещето ти е опропаостено…
  Щом Вануша е автор на написаната информация ще й напомня само две езикови цялости,които народът ни употребява : „Хвалете ме уста“, “ На гол тумбак пищови“.
  Езиковата беше някога училищеСега е … Хайде да ви съжеля…

  Ех,по всичко личи,че добре сте си прекарали там ,в Кипър. Защо не споделихте на чии разноски се подвизавахте там.
  И още десетки такива сборища да посетите все същите ще си останете…
  Май вече е време да се пенсионирате…

  Палец нагоре 1 Палец надолу 1

  1. Те в това школо има ли човек като Странджата .Дават ли паница боб и кисело вино на хората като нас-патриотите.

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 3. Като е толкова зле училището – защо в него приемат с най-висок бал?

  Палец нагоре 0 Палец надолу 1

Comments are closed.