Проверяват 25 силистренци с луксозни имоти и автомобили

По колите им ще ги познаете, решиха данъчните и подгониха 25 силистренци за скрити доходи
По колите им ще ги познаете, решиха данъчните и подгониха 25 силистренци за скрити доходи

Инспекторите от сектор „Ревизии” в силистренския офис на НАП вече са приключили проверката на 25 човека, които се осигуряват на минималния осигурителен доход, но едновременно с това са купили скъпо имущество – недвижими имоти и луксозни автомобили. Част от проверките са продължили със съпоставка на официалните доходи на хората с данните за придобитите от тях недвижими имоти и превозни средства, а при факти за разминаване са започнати ревизионни производства.

В цялата страна Национална агенция за приходите проверява 300 души. От НАП припомнят, че всеки месец се извършва селекция на рискови физически лица, като анализът обхваща получаваните официални доходи и съпоставката им с данните за недвижимите имоти и превозни средства, които автоматично постъпват в НАП от полицията и общинските власти.

В случаите, в които няма логично обяснение за произхода на средствата за скъпите покупки инспекторите на НАП извършват проверки и ревизии, облагайки недекларирания доход за 5 години назад заедно с лихвите, а в случаите, в които сумата на укритите данъци е значителна, данните се изпращат на прокурор за търсене на наказателна отговорност. За укриване на данъци в особено големи размери Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до 8 години.

Вече близо година от НАП ежемесечно търсят по телефона или се срещат лично с работници, чиито заплати са били в размер равен или близък до минималния осигурителен праг за съответната длъжност и са напуснали или са били уволнени. Целта на данъчните е да разберат при какви условия са работили служителите, докато са били наети, били ли са принудени да подпишат договор на по-ниско от реалното възнаграждение, за да се избегне плащане на данъци и осигурителни вноски, както и дали са забелязали при бившия работодател отклонения от данъчно облагане. Често напусналите работници разкриват схеми за укриване на данъци и осигуровки, като тези данни са в основата на проверки и ревизии със значителни разкрития.

Луксозните покупки без официални доходи са гарантирано грешен ход. Въпросът е не дали, а кога това ще бъде открито от НАП и ще трябва да се плащат данъци с лихвите за години назад. Разполагаме с надеждна система за оценка на имущество и доходи на гражданите и я използваме постоянно“, коментира по повод на проверките зам.-изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова.

5 thoughts on “Проверяват 25 силистренци с луксозни имоти и автомобили

 1. Е,Чепика отново е двадесет и шестия навярно

  Палец нагоре 6 Палец надолу 6

  1. Виж ся-Силистра е като едно село.Всички се знаем… Дали са малко хората,които знаят кога „чепика“купи бившия гастроном.Рискува и спечели…Това,че ти не си го направил,не те прави много умен.Та,“чепика“има инвестиция,която му носи печалби,без да е депутат.Останалото е завист и злоба…Бля,бля…

   Палец нагоре 4 Палец надолу 2

   1. Като гледам как пишеш, явно си от най-големите селяни в селото Силистра. Също така е явно, че и ти също не си купил „Гастронома“, така че според твоята логика и ти не си много умен, и според същата логика всеки, който рискува и печели е голям умник! А, който рискува и губи, какъв е според теб?

    Палец нагоре 2 Палец надолу 5

    1. Ами аз си имам бизнес-не ми е трябвал гастронома…и аз съм от рискувалите и спечелилите,а как се чувстват губещите-не знам 🙂 Нямам претенции да съм умен,ама хич 🙂

     Палец нагоре 6 Палец надолу 1

 2. И как ще разберем ние простосмъртните, как от НАП са уцелили правилните хора?

  Палец нагоре 2 Палец надолу 0

Comments are closed.