Първото силистренско бебе се роди в… Дулово, Тутракан – първенец по раждания

Първото бебе за 2022 г. – момче, е проплакало в тутраканската болница на 2 януари. Здравното заведение в Града на рибарите е първенец по раждаемост вече години наред, като миналата година в него са се родили 484 бебета, от които 17 двойки близнаци. Момче и момиче са видели белия свят на 3 януари в болниците в Дулово и Силистра. Всъщност „дуловското“ бебе е силистренско, втора рожба на силистренката Ивелина Димитрова, родено с тегло 4070 гр и дължина 52 см, съобщи старшата акушерка в дуловското АГ-отделение Гюлсер Саколова.

Общо 925 нови граждани на Крайдунавска Добруджа са се родили през 2021 г., сочи статистиката на АГ-отделенията в трите многопрофилни болници в областта – 284 в Силистра и 154 в Дулово. Това е с над 20% по-малко в сравнение с последните над десетина години. През далечната вече 2009 г. в Силистренско са били родени 1278 деца, след което следва спад в ражданията до 2017 г., когато на бял свят са дошли 1260 бебета и отрицателен рекорд през 2020 с родени 796 деца.

Причините са спада в раждаемостта са разнообразни и характерни за цялата страна, коментират лекари и социолози. Общото мнение, обаче е, че е крайно време и държавата да поеме своята отговорност в решаването на демографския проблем. По-добра икономическа и социална среда за развитие на подрастващото поколение, стимулиране на раждаемостта и създаване на възможности за развитие на младите хора в България са пътищата за решаването на този тежък проблем.