Раздаването на хранителните помощи стартира на 6 януари

BCK hraniБедните добруджанци ще получат първо 3 кг леща, 5 кг брашно, 1 кг конфитюр, 2 компота и 3 кг спагети – общо 13,6 кг

Над 61 тона храни ще бъдат раздадени от 6 до 29 януари в Силистренска област, съобщи директорът на Секретариата на Областния съвет на БЧК в Силистра Маргарита Касабова. До момента в складовете на БЧК са пристигнали само 5 от общо 21 продукта от помощта, която трябваше да бъде раздадена на бедните българи. Първият транш включва 3 кг леща, 5 кг брашно, 1 кг конфитюр от кайсии, 2 компота от сини сливи по 0,8 кг, и 3 кг спагети в пакети от по 0,5 кг – общо 13,6 кг.

За тези стоки Агенцията за социално подпомагане, основен организатор на кампанията, е сключила успешно договори с фирмидоставчици. Проблеми с обжалванията и неявяване на кандидати обаче са причина да се провалят първоначалните планове на Социалното министерство и на Агенцията бедните да получат пълните хранителни пакети още преди Коледа. Около 255 000 домакинства и самотно живеещи в страната трябваше да получат комплект от 21 продукта на стойност около 100 лв. всеки с ДДС.

Общо 4465 жители на Крайдунавска Добруджа са в списъците на Червения кръст, предоставени от Областната дирекция за социално подпомагане, допълни Касабова. Толкова са и хората, които получават тази година помощи за отопление. Вече е сключен договор с транспортна фирма за извозване на тоновете храна до другите шест общини в Силистренско. Оттам превозът до населените места се организира от местните власти по тяхно желание.

Отделеният от Социалното министерство бюджет за дейността по логистиката, съхраняването и заплащането на заетите с раздаването хора за цялата област е 18 000 лева, които едва ли ще стигнат предвид разсрочването във времето на иначе полезната кампания, сподели Маргарита Касабова. Според нея в някои от общините нямало достатъчна заинтересованост да помогнат на бедните си жители. Държавната и местна власти също би трябвало да помогнат, като предоставят помещения за временно съхраняване на храните, за да не се плащат високи наеми на частни складове, каквато е сега практиката.

Раздаването на храните ще става в пунктове на БЧК по списъци и изготвени графици, за да няма струпване на хора. Първият такъв пункт ще отвори врати в Областния съвет на БЧК в Силистра на 6 януари, а в другите общини дни по-късно. Всички, обаче ще приключат раздаването на 29 януари, уточни Касабова.

От тази година финансирането на доставките идва от нов фонд за европейско подпомагане за най-нуждаещите се „Фонд за подпомагане на най-уязвимите“, по който Брюксел отпусна 100 милиона евро до 2020 г. – по 16 милиона евро годишно. Досега храните за бедни се финансираха от Фонд „Земеделие“ и проблеми с търговете за доставки нямаше.

През февруари ще е поредното дело между спорещите фирми за доставките на другите хранителни помощи. Решението за това кои продукти ще бъдат добавени към вече доставените е в правомощията на Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд, които са органите по произнасяне по обжалваните процедури за доставка.

BCK hrani (6)

        Какво още ще получат бедните в необозримото бъдеще

4 кг ориз, 0,500 кг булгур, лютеница 1 кг, доматено пюре 0,400 кг, грах консерва 0,800 кг, гювеч 0,800 кг, нектар 1 л, птичи пастет 0,160 кг – 3 бр., скумрия в доматен сос 0,160 кг – 3 бр., боб 3 кг, 4 кг захар, пчелен мед 0,500 кг, локум 0,140 кг – 2 бр., бисквити 0,200 кг – 2 бр., вафли 0,500 кг – 2 бр., 6 литра олио.