Районните съдии изнесоха уроци по право на силистренски ученици

Съдии от Районния съд в Силистра изнесоха поредица от лекции пред ученици от 8-и и 11-и клас на Природоматематическата гимназия „Св. Климент Охридски“ в града, съобщиха от пресслужбата на съда.

Председателят на съда съдия Мирослав Христов, съдия Жанет Борова и съдия Росен Костадинов говориха за разликата между гражданското и наказателното право. Разяснени бяха важни понятия и етапи от съдебният процес, както и кой има право да заведе съдебно дело, какво трябва да направим, за да защитим правата си, ако ни връчат съдебни книжа, какви са последиците от нашите действия или бездействия. Съдиите посъветваха учениците как да потърсят закрила и да сигнализират, ако са пострадали от престъпление, както и в случаите, когато мислят, че правата им са нарушени.

Редом с правата, на младежите бяха разяснени и задълженията, които имат. Важността да се спазват законите и последиците от неспазването им предизвикаха бурна дискусия. Съдиите споделиха опит по дела за притежание, употреба и разпространение на наркотични вещества, управление на моторни превозни средства от младежи след употреба на наркотици, кражба и други престъпни деяния. Лекциите на Районния съд в Силистра целят повишаване на правната грамотност и култура на младите хора.