РДСП-Силистра: Честит празник, колеги!

Анелия ВАСИЛЕВА – Директор на Регионална дирекция за социално подпомагане – Силистра

Тази година Световния ден на социалната работа е на 20 март. В същото време денят определен от ООН като ден на социалната работа е 26 март 2012 г. Световният ден на социалната справедливост носи специално послание, в което се съдържа важна част от мисията на Министерството на труда и социалната политика. Всеки трети вторник на месец март се дава почит и уважение към една непопулярна професия в България. Професия, която често бива омаловажавана и дори пренебрегвана. Социалният работник е този, който ежедневно се сблъсква с трагедията и мъката на хор

Анелия ВАСИЛЕВА – Директор на Регионална дирекция за социално подпомагане – Силистра

Тази година Световния ден на социалната работа е на 20 март. В същото време денят определен от ООН като ден на социалната работа е 26 март 2012 г. Световният ден на социалната справедливост носи специално послание, в което се съдържа важна част от мисията на Министерството на труда и социалната политика. Всеки трети вторник на месец март се дава почит и уважение към една непопулярна професия в България. Професия, която често бива омаловажавана и дори пренебрегвана. Социалният работник е този, който ежедневно се сблъсква с трагедията и мъката на хората. Той е този, който трябва да работи за спазването на човешките права, работейки сред най-бедните и неоправданите. Децата мечтаят да станат лекари, пожарникари, учители или просто фолк певци, докато професията социален работник е непозната не само за децата, но и за много възрастни. Това е така, защото в страната ни малко се знае за същността на социалната работа. До голяма степен разбирането за нея е сведено до това да се изчисляват помощи, да се наставляват хората, а не да бъдат подкрепени, за да могат да вземат живота си в собствените си ръце. Днес, отбелязвайки Световния ден на социалната работа, ми се иска повече да се знае за тази професия. Иска ми се да имаме повече и по-добре обучени социални работници, да имаме много по-модерни служби, в които не битуват догмите, стереотипите и сковаващата административна система. И всичко това ми се иска не за да има социалният работник един добър стандарт на работа, а за да може да помага по-ефективно и по-добре на семействата, на децата, на болните, на онези на които трябва да им се помогне, защото те са човешки същества и имат право на достоен живот в страната си. Трудът на българския социален работник е най-ниско платеният сред помагащите професии, учители, лекари, здравни работници и т.н., но от него се очакват чудеса – да застава наравно с полицая при операции и издирвания, да защитава правата на децата пред съда, да разплита конфликти и да бъде посредник сред враждуващи съседи, родители или дори цели общности. Социалният работник работи в най-голямата бедност и мизерия с хората, които живеят в институции, затворите, махали, отдалечени села и често е обект на агресия и враждебност.

Уважаеми колеги,
Приемете най-искрен поздрав по случай своя празник. Вярвам, че в ден като днешния всеки един от нас ще намери повод за гордост. Пожелавам на всички да сме здрави, да имаме повече поводи за удовлетворение от работата си и да се подкрепяме все така, защото заедно можем повече.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

1 thought on “РДСП-Силистра: Честит празник, колеги!

  1. голямо обръщение, откъде сте го копнали, защото е доста неграмотно и несвързано написано, каквито са изявите – такава е и работата ВИ…………….

    Палец нагоре 2 Палец надолу 1

Comments are closed.