Регатата ТИД тръгна от Германия, бърза за рибената чорба във Ветрен

На 26 август във Ветрен ще посрещнат кервана от лодки на 65-ия ТИД, е видно от графика на провеждането на най-голямата водна регата в света.

Четирима кметове на село Ветрен по традиция ще обединят усилия по посрещането на брега край селото. Бившата кметица Иванка Славова вече смята продуктите за двата казана с чорба – по 100 кг рибена и бобена. Настоящият кметски наместник Велимира Николова и бившите й колеги Неделчо Кескинов и Неделчо Неделчев ще осигурят логистиката в подготовката на проявата. Посрещането във Ветрен вече е в историята на регатата и уморените в края й туристи разказват легенди за вкусните чорби.

Над 200 водни туристи, от които половината ще стартират от България на 13 август от Ново село, ще се пуснат тази година в регатата, заяви ръководителят на българския участък Стилиян Бонев. Вече тече подготовката по посрещането, настаняването и създаването на нормални условия по всички 15 стоянки по българското крайбрежие.

Туристическият поход по най-голямата европейска река стартира тази година на 25 юни в германския град Инголщад и ще премине през всички държави по течението на реката. Тази година символичен домакин на регатата е Германия.

Tour International Danubien /TID/ стартира през 1956 г. като приятелско пътуване между Братислава и Будапеща. TID бързо се разширява през 1957 г. до Белград, през 1959 г. от Виена, през 1960 г. от Енгелхартцел, от 1962 г. до Кладово, от 1965 г. от Регенсбург до Русе, от 1968 г. от Инголщат, от 1969 г. до Силистра и от 2008 г. до остров Свети Георги в Черно море.

Пътуването служи за насърчаване на международното разбирателство, за опознаване между народите, страните, културите и самите хора.

Настоящият маршрут започва от 1968 г. на втория последен уикенд на юни в Инголщат, откъдето води през страните съорганизатори Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България и Румъния. Приключва през първата седмица на септември след 2516 километра в Черно море. Различните такси във всяка страна са не повече от символичен принос в подкрепа на организацията, която разчита на почетни сътрудници и много собствена инициатива на хората във всяка участваща страна.