Режат старите чинари по „Симеон Велики”, правят улицата красива

 Така би трябвало да изглежда улица „Симеон Велики” след завършване на проектите
Така би трябвало да изглежда улица „Симеон Велики”
след завършване на проектите

Първите сто дни от втория си мандат отбеляза с пресконференция общинското ръководство, начело с кмета д-р Юлиян Найденов. Първо бе даден отчет за предните 1460 дни, в който се наблегна на привлечените през последните години над 120 милиона лева инвестиции по европейски, национални и трансгранични проекти. На медиите бе напомнено за газификацията на града, мащабния проект за нова канализация и пречиствателна станция, напълно обновения Дунавски парк и други «меки» и «твърди» инициативи на ръководството, по които е получило одобрение и финансиране във всички области на обществения живот в Силистра.

Новият стар екип призна, че има пропуски, без да ги конкретизира, но заяви също, че са реалисти и ще се стараят да наваксат пропуснатото. Защото властта не е самоцел, а възможност да направят живота и мястото за живеене на силистренци по-добри, бе подчертано на срещата. Д-р Юлиян Найденов и екипът му – инж. Емил Гойчев, зам.-кмет „Устройство на територията“, Денка Михайлова, зам.-кмет „Хуманитарни дейности“, Мирослав Тодоров, зам.-кмет „Финанси и икономика“ и секретарят на Общината Ростислав Павлов, споделиха основните приоритети в бъдещата си работа.

Оказа се, че през първите 100 дни на втория мандат ръководството на Силистра е работило усърдно по подготвяне за одобрение на няколко проекта, свързани с инфраструктурата в града, като част от Инвестиционната програма за развитие до 2020 г. Както е известно миналата година по програмата «Региони в растеж» правителството отпусна на града 17 900 372 лева. С тези средства общинското ръководство може да финансира проекти от секторите ВиК, както и други свързани с околната среда дейности, транспортна инфраструктура, социална и културна инфраструктура и други сфери, подкрепящи социално-икономическото развитие.

Един от първите проекти ще е основният ремонт на улица «Симеон Велики» от кръстовището на OMV до ОББ, съобщи зам.-кметът „Устройство на територията” инж. Емил Гойчев. Стойността му е почти 3 милиона лева и включва реконструкция и рехабилитация на уличната мрежа, прилежащите тротоари и зелени площи. Ще бъдат обособени кътове за сядане и почивка и зони за паркиране. Ще се реорганизират всички кръстовища в зоната и ще се осигури достъпна архитектурна среда и енергоспестяващо улично осветление. Инж. Гойчев специално подчерта, че съществуващата растителност ще бъде подменена с нова. Старите чинари по улицата, садени в началото на 60-те години ще бъдат премахнати. Както сме писали неведнъж корените на големите дървета сериозно повреждат тротоарите по улицата. Изсъхнали клони падат често, а преди години и цяло дърво се стовари върху тротоара и само късметът помогна да няма жертви.

Подобно строителство ще обхване и площад «Албена» и прилежащият парк с паметника за 1800-годишнината от основаването на Силистра. Проектът е на стойност почти 2,3 милиона лева и чрез него ще стане връзката с Дунавския парк. Силистренци ще се радват на кътове за сядане и почивка, детска площадка за деца от 3 до 12 години. Ще се монтира напоителна система и видеонаблюдение. Ремонт и реконструкция ще получи и занемареният паметник, ще се възстанови водното му огледало.

Инж. Гойчев съобщи, че дейностите по водния цикъл са приключили в града. Срокът на проекта е удължен до 30 септември и предстоят проби на новите системи и мрежи. Предстои също цялостен ремонт на други улици в града, разширяване на гробищния парк, пълно обследване на уличното осветление в града и общината, изграждане на паркинги, благоустрояването на зелените площи и др. За да се спестяват пари за напояване в Дунавския парк ще се направи кладенец. Предстои и решаване на проблема с канализацията и пречиствателната станция в с. Сребърна.

30 thoughts on “Режат старите чинари по „Симеон Велики”, правят улицата красива

 1. Ул. Симеон е горе-долу в добро състояние, тротоарите са широки и няма паркирали коли по тях! Оправете улиците и тротоарите по кварталите! Някои междублокови пространства стават на блато като завали дъжд!

  Палец нагоре 36 Палец надолу 0

 2. Само да сте посегнали на чинарите! Сериозно, не си го и помисляйте! С храсти няма да се озеленява този град, в който лятото не се живее от горещина.

  Палец нагоре 40 Палец надолу 4

 3. За да се спестяват пари за напояване в Дунавския парк ще се направи(((( краденец.)))
  това май не е грешка, краденец всеки ли ще може да краде от него или само определени???

  Палец нагоре 26 Палец надолу 0

 4. Не зная как в други градове , а не говорим в други държави, хората си пазят дърветата и старите сгради уникати. Помня Дунавската градина от повече от 50 години. Помня прохладата и спокойствието. Сега човек спокойно може да получи загар, ако я премине по дължина напред-назад.
  Помня ул.“ Симеон Велики“ от 1962- помня жегата, която пъстепенно бе овладяна от порасналите чинари. Беше красив прохладен зелен тунел през лятото, докато не се започна кастрянето. През последните години посегнаха на много здрави дървета. Градът стана по-горещ. Интересно ми е след чинарите на главната улица дали няма да посегнат на Памук кулак и Меджиди табия.
  И още нещо- дърветата били стари…а обикновенно чинарите живеят над 100 години, а хоратна под 100…какво ще оставите вие силистренци на поколенията след вас? PS-Аз не съм от Силистра

  Палец нагоре 39 Палец надолу 2

   1. Първо инцидента с количката изобщо не беше на този булевард,а до училище „Отец Паисий“. Второ тази сеч, която подготвят няма никаква връзка със санитарната. И трето-тези деца , за които толкова много мислите , какъв кислород ще дишат и в каква пещ през лятото ще се пекат, да не говорим и че това ще им е и уважението към природата ,ако им даваме такива примери как се руши.

    Палец нагоре 30 Палец надолу 1

   2. Дърветата трябва периодично да се кастрят,да се режат сухите клони,да се варосват…..а бе с две думи да се поддържат. И тогава няма да се случват такива инциденти.

    Палец нагоре 21 Палец надолу 0

  1. Чинарите живеят над 500-800 години и са защитен вид!

   Палец нагоре 15 Палец надолу 0

  2. За съжаление се задейства проект за „санитарна сеч на опасни дървета“ и на Меджиди табия. Първите маркировки вече са поставени.

   Палец нагоре 4 Палец надолу 0

 5. Скрит заради нисък рейтинг на коментара. Натисни за да видиш.

  Палец нагоре 11 Палец надолу 23

  1. Плочките не са изпочупени и надигнати от корените. Просто тротоарите са пропаднали. Такива широки тротоари могат да се реконструират абсолютно без никакви проблеми с малко акъл. Ама откъде толкова в нашите общинарски тикви.

   Палец нагоре 24 Палец надолу 1

  2. Малко уточненине! Това не е стара снимка, а 3D проект.

   Палец нагоре 7 Палец надолу 0

 6. Лудост е да секат такива прекрасни стари дървета. Приканяме се взаимно да гласуваме за стария дъб в Дунавската градина, а сме на път да унищожим едно от най-красивите неща в града ни. Някой дава ли си сметка за праха, жегата и голотата, която ще остане след този, иначе не лош като идея проект. Красотата на града идва не само от уредените тротоари, а от живата прохлада и красота, която дават тези горди, мощни, прекрасни дървета

  Палец нагоре 36 Палец надолу 1

 7. „За да се спестяват пари за напояване в Дунавския парк ще се направи краденец.“

  Е по-точно от това просто няма накъде! Много ми хареса новата българска дума „краденец“. Много първи копки на краденци се направиха в България, и що вода краденчова изнесоха и изпиха от там…милиарди кубици.

  Палец нагоре 18 Палец надолу 0

 8. Май ще е добре да се покани журналистката Валя Ахчиева. Доста въпроси има на които не се дава отговор…

  Палец нагоре 20 Палец надолу 0

 9. Това е една от най-красивите улици в града, именно заради тези дървета. Нищо , че района е леко превзет от прилежащата му махала ( за жалост), ще бъде грехота ако се премахнат тези величествени дървета! Такъв красив тунел се образува през лятото… Измислете нещо друго, оправете тротоарите, съживете тази част на града, но не изсичайте дърветата!!!! За нищо на света!!!!

  Палец нагоре 23 Палец надолу 0

 10. Явно , някой има нужда „от трески за дялане“,вместо постепенно да се подновяват дърветата в града ни, Кестените в парка съхнат, защото не се пръскат против вредители.

  Палец нагоре 8 Палец надолу 0

  1. Явно на „Фазерлес“ не им достига дървесината и искат да се сдобият на аванта!

   Палец нагоре 8 Палец надолу 0

 11. няма да изглежда като на снимката / така е и с ПАРКА – един проект – друго изпълнение! как намират решения в другите държави хората? Общинските госпожи и господа уж все пътуват и като виждат на запад, защо не го прилагат, хората вграждат дърво в къща, правят извивка на път…в Дания ли беше….ние все режем и режем……И ДРУГО – РЕМОНТА ПО ул. ДОБРИЧ в района на ДАП – висок бордюр…да се спънеш….и просто изпълнение….все некадърно….ама това минава всякакви граници……плочките разместени….с 20 см пясък между НОВИЯ бордюр/ борд и пясъка и уж остатъка от предишен тротоар.,… АБЕ СМЕШНО И ЖАЛКО. СРАМ за 21 ВЕК. и наказани фирми пак няма……

  Палец нагоре 19 Палец надолу 0

 12. Ако найстина имаше кой да се грижи за цялата флора в Силистра а и в цяла България нямаше да има нито един безработен ,но държавните управници не ги е грижа за тези неща те искат да си напълнят джобовете ,а всичко останало -„кучета го яли „.

  Палец нагоре 13 Палец надолу 1

 13. До всички заинтересовани – във Фейсбук има страничка Да спасим чинарите на Силистра

  Палец нагоре 9 Палец надолу 1

 14. ДЪРВЕТАТА СА БЕЛИЯ ДРОБ НА ГРАДОВЕТЕ.АКО ОБЩИНАТА ПРИСТЪПИ КЪМ ИДЕЯТА, ЩЕ НАПРАВИ ГРЕШКА, С ПОСЛЕДСТВИЕ ЗА ВСИЧКИ. ИМА И ДРУГИ НАЧИНИ ЗА ОЗДРАВЯВАНЕ НА ИНФРАСТРУКТУРАТА!

  Палец нагоре 7 Палец надолу 0

 15. Аз познавам Силистра от преди 70 десетилетия. Свидетел съм на засаждането и растежа на тия дървета. Как ги пазехме, как ги ограждахме ,как ги поливахме,как оформяхме короните им.
  Колко гости на Силистра са се възхищавали на красотата им.
  Тая улица е гордостта на Силистра. Без чинарите Силистра ще бъде като лице на кьосе.
  Питам с какви дървета биха заменили чинарите. Чинарът расте високо .Той е мощно дърво,здраво. Дълголетник.
  Ужасно ще бъде по тая улица за повече от двадесет години,ако се изкоренят чинарите.
  Тротоарите могат да се оправят. За това обаче трябва да се работи с умение и от специалисти. Сегашните ограмни плочи,пропаданията ,липсата на грижи за поддържането на тротоара го доведоха до тава плачевно състояние.
  Говори се за кръстовища. Те са две. по протежение на улицата.Нещо особено не може да се направи.
  Чудя се как на сегашните хора,заемащи управленски места , им хрумват такива щурави мисли. Д унищожаваш дървета.
  Така стана с липата в центъра на града. Бяха тръгнали някога да я секат. Хората се възпротивиха. Липата остана за радост. Отсечете я и ще видите колко ще обеднее лощада в тази част на града.
  Вижте какво представлява улица „Седми септември“ Ужас е това. Кой и кога ще я облагороди.
  Питам кое дърво не повдига с корените си тротоарните плочи.
  Засадете джанки,господа. Колко хубаво ще бъде. Ще има какво да си похапват бедните. Пък и ракйца може да си сварят.

  Гойчев, не посягай на чинарите. Посегнеш ли на тях, ще те споходи гнева и клетвите на днешните силистренци. Те ще предадат омразата си и на внуците си. Ще загубиш всичко. Ще бъдеш обречен на вечна ненавист и оцеругаване. Това ще се предаде и на внуците ти…

  Докторе,кмете, дървото е като човека. Нима ще използваш скалпела си , за да отрежеш белите дробове на хората, живеещи в тази част на града. Нима в теб зрее и се е наслоила омраза и към растителността.Запомни -посегнеш ли на чинарите, бавно и полека и ти ща започнеш да геснеш. Няма да мине много и ще се стопиш като буца лед под лъчите на слънцето. Тогава, преди останалото малко късче лед, голямо колко орех, да се стопи ще сънуваш чинарите.Тогава гълъбите и гугутките , които днес се крият в клоните на чинарите, ще дойдат при теб и ще стъпчат последната капка вода от стопилото се последно зрънце лед. И няма повече да те има. Това ще бъде проклятието на чинарите и отмъщението на птиците. Не завиждай на Херострат.
  Не посягай на чинарите, докторе… Заклевам те в името на оная руса жена,която учеше малките деца да обичат природата и да се грижат за дърветата. Тя някога посади две дървета в една детска градина.Тя ги държеше, а децата пет-шест годишни слагаха пръст в дупките. После ги поливаха като носеха с малки детски кофички вода. Посадиха и други дървета пак там . така децата обикнаха дърветата.Пазеха и тревата в детската градина. Така беше преди двадесеттина години и повече…

  Не се обръщам към общинските съветници, защото там няма хора със собствено мнение. Тях ги интересува единствено месецът да мине и да получат 600-700 лева за участието в заседание на общинския съвет.И това във време,когато трябва да бъдат на работното си място.
  Не посягайте върху въздуха над Силистра.

  Палец нагоре 11 Палец надолу 0

 16. Чинарите не са стари, засадени са през 60-те години, сега са около 60-годишни, а силата си достигат на 200 години. Доживяват до над 1000 години. Пример за това е чинарът в кв.Аспарухово във Варна, се предполага, че е посаден преди 1045 години.

  Палец нагоре 7 Палец надолу 0

 17. Всъщност горе на снимката има чинари и дори малко е разширена зелената площ – какво всъщност се планира – бихме искали да видим пълният проект! Странно защо нарисуваните паркирани коли точно под дърветата са разположени – вероятно защото всички шофьори търсят сянка, нали така?!

  Палец нагоре 1 Палец надолу 1

 18. Защо искат да отсекат чинарите? Е що за въпрос? Ами чинарите засенчват плевелите и троскота, а плевела и троскота са нашите управляващи днес! Не трябва да има нищо по-високо от тях! Днес не си ли плевел нямаш място в техните редици! То се вижда навсякъде в България – изсякоха горите и останаха тръните. А пък нашите добруджански тикви от управлението, не ги мислете за толкова прости. Много добре осъзнават, че са за обесване и затова гледат да изсекат по-големите дървета, щото да не увиснат един ден на тях.

  Палец нагоре 5 Палец надолу 1

 19. До „Един старец“ – заплатата на общинските съветници е малко над 200 лева в този мандат.Една от групите ги дарява за благотворителност – за даровити деца,пенсионерски клубове,спорт.Мисля,че ако трябва да се режат чинарите,това няма да мине в общинския съвет.Все пак не всичко е пари,приятелю!Радвам се,че всички заставаме зад чинарите и няма да допуснем орязването им.Те са гордостта на нас и нашите родители.Те са символа на Силистра!

  Палец нагоре 3 Палец надолу 0

Comments are closed.