Речна мина „изплува” от изкопа на новата канализация в Силистра

Recna mina (33)Да бе злато, да бе череп, да бе грънец, а то бомба изкопаха от траншеята на водния цикъл в Силистра по една от улиците в центъра. Така коментираха вчера строителните работници новата си находка. От началото на проекта досега в града бяха открити почти 40 археологически обекти с различна историческа давност и стойност. Обикновено работата се спираше до произнасянето на археологическите комисии и понякога строителите чакаха по 1-2 месеца.

Откривали са и турски каменни и метални гюлета с диаметър до 10-15 см, но подобно „чудовище” с диаметър над 40 см… Военният артефакт лежал на около 3 метра дълбочина по улица „Георги Раковски”, в близост до паметника на Стефан Караджа.

Първо багеристът се натъкнал на корозиралата метална сфера, след като тя паднала в каросерията на камиона, заедно с пръстта от изкопа. Внимателно я извадил с коша на багера от превозното средство и я поставил на тротоара наблизо. Работниците повикали служители от близкия Областен военен отдел, които от своя страна алармирали полицията. Тя веднага отцепи района с лентите си, спря работата и преминаването на гражданите. Снощи от пресцентъра й заявиха, че чакат военни специалисти да пристигнат в Силистра и да решат какво е намерено, опасно ли е то и да предприемат някакви действия.

Специалистите пристигнаха днес по обед и веднага се заловиха с находката. Речна мина, вероятно от Първата световна война е намереното от строителите на водния цикъл, заяви майор Росен Иванов, командир на военно формирование за подривна дейност и унищожаване на боеприпаси към пункта за базиране във Варна. Мината е на над 100-годишна възраст и е пролежала в земята около 80-90 години, предположи майор Иванов. Той не коментира как опасният боеприпас е попаднал на това място в центъра на Силистра. Факт е, обаче, че „леглото” на стария боеприпас е било оградено с тухли и варовик.

Според военния мината е с потенциална опасност, ако барутът в нея изсъхне добре. Опасният предмет бе натоварен на военен джип и закаран в каменна кариера за унищожаване.

4 thoughts on “Речна мина „изплува” от изкопа на новата канализация в Силистра

 1. Абе, щом майора маа с теслата, значи страшно няма!

  Палец нагоре 9 Палец надолу 0

   1. няма лошо и да се види….
    😉
    Призовали чукча да отбие военната си служба в десантно поделение. След подготовката пристъпили към изпълнение на първия парашутен скок. Напуснал чукча самолета, но забравил какво трябва да прави във въздуха, не издърпал ръчката на парашута и полетял като камък към земята. По едно време вижда към него да лети нагоре друг чукча.
    – Хей, земляк, кажи,какво трябва да дръпна, та да разтворя този парашут?
    – Не знам, земляк, за съм сапьор-р-р-р……..

    Палец нагоре 0 Палец надолу 1

 2. Теслата бил основния инструмент с който са боравели пристигналите от Варна сапьори, преди това за да се установи дали е бомба са бъркали с отверка вътре да видат с барут ли е пълна гори ли той.

  Интересно при такава находка защо никой не е отцепил периметъра, освен този от 2-3 метра около мината.

  Палец нагоре 8 Палец надолу 0

Comments are closed.