РЗИ Силистра: На вниманието на родителите на деца от 5 до 11-годишна възраст

В Силистра вече е налична педиатричната ваксина на „Пфайзер“ срещу COVID-19, предназначена само за деца от 5 до 11-годишна възраст, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Ваксиналната схема е двудозова, с минимален интервал между първа и втора доза от 21 дни. На този етап за тези деца не е предвидена бустер доза. Ваксината се прилага след разреждане с 1,3 мл физиологичен разтвор. Единичната доза е 0,2 мл и се поставя мускулно, в делтоидния мускул на ръката, както при възрастните и децата навършили 12 години. В един флакон ваксина се съдържат 10 дози, което изисква да се сформира група от 10 деца за деня на поставянето, за да не се изхвърлят неизползвани дози. Не се събират излишъци от няколко флакона за формиране на доза.

Ваксината не трябва да се смесва в една и съща спринцовка с други ваксини или лекарствени продукти.

Противопоказани са деца със свърхчувствителност към основното вещество или някой от компонентите на ваксината. Тя се прилага само след преглед от лекар или педиатър. Детето задължително се придружава поне от единия родител или настойник/попечител и се предоставят данни от акта за раждане /имена, ЕГН/.

За ваксиниране срещу COVID-19 на децата от 5 до 11-годишна възраст са достъпни 3 временни ваксинационни пункта в област Силистра:

Гр. Силистра, ул. „Петър Мутафчиев“ № 82 – в РЗИ-Силистра /ХЕИ/ след записване на телефон 0879 134 078. Препоръчва се предварителен консултативен преглед от лекуващия педиатър за децата с хронични заболявания.

Гр. Дулово, ул. „Розова долина“ № 37 – в МБАЛ-Дулово, след записване на телефон 0883 440 728. Ваксините ще се прилагат от д-р Нигяр Табакова – педиатър, след преглед на място.

Гр. Тутракан, ул. „Трансмариска“ № 101 – в МБАЛ-Тутракан, след записване на телефон 0896 105 489. Ваксините ще се прилагат от д-р Айлин Сабри – педиатър, след преглед на място.

Уважаеми родители, моля обърнете се на посочените телефони за записване на Вашето дете за ваксинация срещу COVID-19 с педиатричната ваксина на „Пфайзер“!