РЗОК-Силистра: Работата на семейните лекари е крайно незадоволителна!

Районна здравноосигурителна каса в Силистра оцени работата на семейните лекари през миналата година по отношение на профилактичните прегледи за всички възрасти като незадоволителна, съобщиха днес оттам.

Районна здравноосигурителна каса в Силистра оцени работата на семейните лекари през миналата година по отношение на профилактичните прегледи за всички възрасти като незадоволителна, съобщиха днес оттам… Според изискванията, прегледите на деца до 1 година трябвало да са ежемесечни, докато проверките показали, че общият им годишен брой е едва 9 061 за 967 деца в тази възраст. „Това означава около 10 прегледа на дете за 1 година, което е крайно незадоволително“, подчертаха от РЗОК.
Лоши са и резултатите от прегледите на деца от 1 до 2 години, сочат още проверките. Те трябвало да бъдат задължително преглеждани профилактично на тримесечие, но за цялата минала година общо били регистрирани 2839 прегледа на 1042 деца. „За съжаление и в тази възрастова група изпълнението в цялата област е под средното за страната“, допълниха от здравното учреждение в Силистра.
„Профилактичните прегледи за деца от 7 до 18 години трябва да се извършват веднъж годишно. За миналата година броят на тези прегледи е 11 423, при средномесечен брой на децата от тази възрастова група – 14 049, т.е. изпълнението по програма в тази възрастова група е 81.3% – почти толкова е и средното в България“, обясниха още от РЗОК-Силистра. Според експертите, обхващането в тази възрастова група се подпомагало от факта, че това са деца в училищна възраст, които задължително в началото на учебната година представяли медицинско свидетелство от личния си лекар след проведен преглед.
„В Силистренска област децата под 18 г., за чието имунизиране здравната каса заплаща, наброяват  общо 18 782“, съобщиха от касата. За цялата минала година РЗОК е заплатила на личните лекари за изпълнени 19 169 имунизации и реимунизации, като и тук статистиката сочела, че броят на тези медицински операции отново е под средното изпълнение за страната.
„Екипите на РЗОК са извършили проверки на 48 лични лекари за дейността им по програма „Детско здравеопазване”, като при 45 от тях са констатирани нарушения при прегледите“, допълниха още от РЗОК. Нарушенията били свързани с броя на прегледите. Наред с това обаче били установени и случаи на непълни прегледи, поради назначаване на задължителните медико-диагностични изследвания
Най-трагично било положението с профилактичните прегледи на хората над 18 години, бият тревога от РЗОК. По този показател Силистра се нареждала на последно място в страната, като дори разликата от предпоследното място била значителна. „През 2008 година този брой е 13 672, при средномесечен брой на лицата от тази група – 80 695, т.е. –  изпълнението е  едва 0,17 процента“, не скриха тревогата си здравните експерти. Те съобщиха още, че по време на проверките са открили, че трима общопрактикуващи лекари изобщо не са извършили нито един преглед на здравноосигурени лица над 18г., записани в тяхната пациентна листа.