Ритуалът по спасяването на Богоявленския кръст в Силистра ще се проведе

– Общинското ръководство отказа участие в православния празник

„Дори да ни арестуват, ако трябва да ни глобят, но няма да отстъпим“, такъв бил коментарът на Доростолския митрополит Яков по идеята на общинското ръководство тази година да не се провежда ритуалът по спасяването на Богоявленския кръст от водите на Дунав, разказа протопрезвитер отец Добри Чаков, протосингел на Доростолската епархия. Както се знае, в някои епархии в страната ритуалите бяха частично отменени поради превенцията от коронавируса и струпването на хора.

„Да дадат писмо, че забраняват ритуалите по един от най-важните Господски празници през годината. Нима в моловете и магазините няма опасност от заразяване…“, зададе риторичен въпрос отец Чаков. Той допълни, че от Общината са отказали да участват в богослуженията и шествието.

Днес, в навечерието на Богоявление в православния храм „Св. Св. апостоли Петър и Павел“ в Силистра отец Добри Чаков и местни духовници отслужиха утреня и вечерня с литургия, както и водосвет за здраве. Десетки миряни от града си взеха светена вода и бяха поръсени за здраве.

Утре тържествата започват в катедралния храм в 8,15 ч. с посрещане на Доростолския митрополит Яков, който от 8,30 ч. ще отслужи архиерейска света литургия с градското духовенство. След Великия водосвет около 10,30 ч. по древна традиция шествие ще се отправи към брега на Дунав, където митрополит Яков ще хвърли Богоявленския кръст във водите, а смелите участници в ритуала ще го спасят. До днес шестима мъже бяха записаните да премерят силите и бързината си в студените води на реката.

По спомените на отец Добри Чаков ритуалът па спасяването на Богоявленския кръст бил възстановен през 1991 г. по времето на кмета Георги Балушев. Дотогава в годините на социализма бил забранен. За последните 30 години само поради замръзване на реката и много ниски температури ритуалът бил провеждан в импровизирани условия – в локви и преспи.