Ромчета от Средище сурвакаха министъра на образованието проф. Тодор Танев

Министърът на образованието проф. Тодор Танев обеща подаръкът от Средище дълго да стои в кабинета му
Министърът на образованието проф. Тодор Танев обеща подаръкът от Средище дълго да стои в кабинета му

Вчера в Министерството на образованието и науката ученици от ОУ „Цанко Церковски” в село Средище и ОУ ”Св. Иван Рилски” от село Червенци, Варненско, сурвакаха за здраве и късмет министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев по случай Ромската Нова година – Василица или Банго Васил.

Сурвакарчетата от ОУ „Цанко Церковски“ първи поздравиха министър Танев и му пожелаха късмет със специално изработена под формата на подкова картичка от естествени материали – орехи, царевични зърна, жито, равнец, шипка, чесън, цветя и слънце, всяко от които бе пожелание за здраве и щастие, сита и благодатна година, пълни кесии и мир и любов за всички.

Развълнуван от тези пожелания министър Танев поздрави гостите и всички присъстващи с думите: „Банго Васил е голям празник. Честита Василица на всички!“ и заяви, че картичката, изработена от учениците от с. Средище, която е символ на късмета и благополучието, ще постави на видно място в кабинета си. „Тя ще стои дълги години там“, каза министърът, „защото тези детски думи, които бяха казани по такъв невероятен начин ни убеждават, че както букетът е красив, когато е от различни цветя, така и нацията е жизнена, когато е допълнена от различни култури и обединена от едно – от знанието. Знанието за това, че всички споделяме една и съща земя, имаме различни кахъри, имаме едни и същи късмети“.

Министър Танев пожела на учениците да не се страхуват от нищо и да учат много, защото само тогава, това което те пожелават „повече берекет и по-тежка кесия с пари“, може да стане реалност. С „На добър час!“ той пожела и на учителите успешна учебна година.

На тържеството присъства и Деян Колев, председател на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“, с чието съдействие се организира посещението в МОН.