Седем часа 200 души в Грънчарово пяха, свириха и танцуваха

Почти 7 часа продължи Шестият фолклорен събор „Грънчарово пее и играе“. Над 200 участника от танцови формации, певци и инструменталисти, направиха горещия ден в истинско празнично събитие за жителите и гостите в село Грънчарово.

Организаторите от читалище „Христо Ботев – 1941“, кметството, община Дулово, фирмите „Ниа-консулт“ от Велико Търново, „Церера-агро“ от Дулово и „Каолин“ ЕАД, осигуриха прекрасни условия за зрителите и участниците.

Приветствия поднесоха председателят на читалищното настоятелство Стоян Кралев и кметът на селото Петър Иванов. Поздравителни адреси бяха изпратени от кмета на община Дулово д-р Юксел Ахмед и изпълнителния директор на „Каолин“ ЕАД Радомир Чолаков.

Потвърдиха се очакванията, че промененият формат на събора е постигнал целта си – по-интересно и атрактивно представяне на неповторимия добруджански фолклор в различните му изяви – песни, музика, танци. Всички присъстващи станаха свидетели на истинско надсвирване, надпяване и надиграване между участниците, а зрителите активно се включиха в хората и ръчениците.

Съборът е създаден по инициатива на Велчо Велев, който е от село Грънчарово, а идеята – да се съхрани и запази истинския добруджански дух и най-вече народното творчество на преселилите се от Северна Добруджа българи в този край през 1940 г.