Силистра ликува, като след освобождението!

След няколкогодишен тормоз от тежкотоварните автомобили, преминаващи през жилищни квартали на Силистра към граничния пункт с Румъния, днес жителите на града задишаха по-свободно и не се озъртаха уплашени поради опасността да бъдат отнесени от ТИР-овете.

От тази нощ тежкият трафик вече се пренасочва към стартиралия работата си фериботен комплекс край града. За разлика от радостните граждани, собственици на транспортни фирми и шофьори негодуват от новото положение и смятат бъдещите загуби.

Превозът с фериботите на отсрещния бряг стана в пъти по-бавен и над два пъти по-скъп, пресмятат хванатите „в крачка“ превозвачи. Простата сметка сочи, че досега дневно румънските плавателни съдове през реката са обслужвали до 300 ТИР-а дневно, а при новото положение те ще са около 80.

Досега целият трафик преминаваше през ГКПП „Силистра-Остров“, който е в самия град. От днес през него ще преминават само леки коли, автобуси и пътни превозни средства до 3,5 тона, както бе допреди десетина години.

Всичко се прави за повишаване на безопасността на движението, опазване чистотата на въздуха и намаляване на шума в града. Тежкотоварните автомобили, идващи по пътя Добрич – Силистра, Шумен – Силистра и Русе – Силистра, се насочват по обходния път на Силистра към терминалния комплекс.

Днес по широкия път към фериботния комплекс до обед се бяха наредили над 100 тежкотоварни камиона и никой от шофьорите им не можеше да предвиди колко часа ще чака, за да се качи на фирибота.

Представители на държавната и местна власти открито заявиха, че най-важни за тях са живота и здравето на силистренци, а не печалбите на транспортните фирми. Своеобразната победа на гражданските организации след десетината протести против ТИР-терора е дала резултат, споделиха протестъри. Те се надяват решаването на проблема да не е само предизборна акция.