Силистра оглави класацията по респираторни заболявания, сред водещите по COVID

Силистренска област е в най-лошо състояние в страната по отношение на увеличаването на респираторните заболявания. До 265 на 10 000 жители е тревожната статистика, докладвана от директора на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Теодора Начева през Областния кризисен щаб. Това налагало спешно да се търсят причините за това състояние. В предни години при стойности над 290-300 обявяваха грипна епидемия и ваканции за училищата.

Тревожна била и актуалната обстановка в областта и по отношение на разпространението на COVID-19, става ясно от пресинформацията на областната администрация. Почти двойно е увеличена коронавирусната инфекция и от 288 на 100 000 души население преди две седмици, днес тя е 488. И по този показател малката Силистренска област е сред първите в страната, като днес зае десето място сред 28 области с нови 130 заразени за денонощие.

Логичен е въпросът как така изведнъж в Силистренско „скочи“ заболеваемостта от респираторни заболявания и имало ли е предварителна информация и анализ на този вид болести, характерни за сезона, за които обществеността своевременно е трябвало да бъде осведомена. Последният информационен бюлетин на дирекция „Надзор на заразните болести“ в сайта на РЗИ е точно отпреди година, от… 10 март 2020 г. и се отнася за февруари същата година.